Оризът спада към храните, които са богати на сложни въглехидрати. Това означава, че набавя необходимите на организма вещества постепенно, тъй като се абсорбира по-бавно. Ястията с ориз са полезни и вкусни, а комбинациите – безброй. С гъби, със зеленчуци, на пара или пък във фурна – това е хранителен продукт, който ви позволява да се развихрите в кухнята. Приготвянето му пък изисква съвсем малко време, така че отделете си 10 минути за приготвяне на ястието, още 25-30 минути за топлинната му обработка, и четете нататък.
Необходимите продукти за 4 порции са:
3 ½ чаши (875 мл) вода
2 ½ чаши (500 г) ориз басмати
1 ч.л. шафранови нишки
½ чаша (100 г) масло, разтопено
½ чаша (50 г) нарязани бадеми
1 чаша (200 г) нарязани фурми, без костилките
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- Изсипете ориза и солта в кипящата вода. Изчакайте да заври отново, похлупете тенджерата и оставете да къкри на тих огън 15 мин.
- Добавете шафрана и половината от маслото и покрийте съда с кухненска кърпа.
- Завършете варенето, като оставите да се готви на много слаб огън, докато оризът омекне (още 5-10 мин.).
- Разтопете останалото масло в малка тенджера на средно силен огън. Добавете бадемите и фурмите и разбърквайте сместа още 4 мин. Поръсете със сол и пипер и махнете от котлона.
- Сипете ориза в чиния за сервиране и украсете с бадемите и фурмите.
Хапнете си добре и се отдайте на заслужена почивка - няма значение колко време ви е отнело ястието. Важното е, че сте използвали цялата си позитивна енергия при приготвянето му.
4 | 0 |