Оризът има много вкусни приложения

Ориз не по китайски

Оризът има много вкусни приложения

Оризът спада към храните, които са богати на сложни въглехидрати. Това означава, че набавя необходимите на организма вещества постепенно, тъй като се абсорбира по-бавно. Ястията с ориз са полезни и вкусни, а комбинациите – безброй. С гъби, със зеленчуци, на пара или пък във фурна – това е хранителен продукт, който ви позволява да се развихрите в кухнята. Приготвянето му пък изисква съвсем малко време, така че отделете си 10 минути за приготвяне на ястието, още 25-30 минути за топлинната му обработка, и четете нататък.

 

Необходимите продукти за 4 порции са:

 

3 ½ чаши (875 мл) вода

2 ½ чаши (500 г) ориз басмати

1 ч.л. шафранови нишки

½ чаша (100 г) масло, разтопено

½ чаша (50 г) нарязани бадеми

1 чаша (200 г) нарязани фурми, без костилките

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

 

  • Изсипете ориза и солта в кипящата вода. Изчакайте да заври отново, похлупете тенджерата и оставете да къкри на тих огън 15 мин.
  • Добавете шафрана и половината от маслото и покрийте съда с кухненска кърпа.
  • Завършете варенето, като оставите да се готви на много слаб огън, докато оризът омекне (още 5-10 мин.).
  • Разтопете останалото масло в малка тенджера на средно силен огън. Добавете бадемите и фурмите и разбърквайте сместа още 4 мин. Поръсете със сол и пипер и махнете от котлона.
  • Сипете ориза в чиния за сервиране и украсете с бадемите и фурмите.

 

Хапнете си добре и се отдайте на заслужена почивка - няма значение колко време ви е отнело ястието. Важното е, че сте използвали цялата си позитивна енергия при приготвянето му.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay