Правилният хранителен режим по време на бременност

Какво трябва да хапвате, за да се погрижите за здравето на плода?

Правилният хранителен режим по време на бременност

Да знаете как да се храните правилно по време на бременност, не е никак сложна задача. Има хиляди чудесни препоръки относно храненето през тези важни 9 месеца, но понякога ви се иска нещата да са малко по- простички, нали?

Като за начало, разумно е да добавяте 300 калории на ден към храната си, защото малкото човече, което расте във вас, има нужда от тях, за да расте. Всички приятели, роднини и доктори постоянно ви напомнят, че вече не сте сами и приемът на повече храна е задължителен. Вече се храните за двама! Затова ви предлагаме шест начина да запазите своето здраве и това на вашето дете.

Какво да ям, докато съм бременна?
Наблягайте на пълнозърнестите храни. Те са с много високо съдържание на фибри, желязо и цинк и помагат при високо кръвно налягане и запек. Установено е, че бременните жени, които консумират 21.1 грама повече фибри дневно, намаляват риска от прееклампсия (високо артериално налягане и подуване на долните крайници) с над 70%.

Яжте тъмни зеленчуци

Правилният хранителен режим по време на бременност

Колкото по-тъмнозелени зеленчуци приемате, толкова повече желязо и фолиева киселина ще осигурите за вас и вашето бебе. Фолиевата киселина помага на мозъка и гръбначния мозък на бебето да се развива правилно. В действителност, ако бременните жени консумират правилното количество фолиева киселина дневно, вероятността от сериозни аномалии на плода може да бъде намалена със 70%.

За поддържане на постоянно тегло яжте повече ядки и леща

Правилният хранителен режим по време на бременност

Протеинът е едно от най-необходимите хранителни вещества по време на бременността. Той е необходим, за да се регулира растежа на бебето, да поддържа майката по-здравословно тегло и да се предотврати възможността бебето да се роди с по-ниско от нормалното тегло. Месото, ядките и лещата са едни от най-добрите източници на протеини.

Сьомга, херинга и пъстърва за развитието на мозъка

Правилният хранителен режим по време на бременност

По време на бременноста е задължително да консумирате риба. Разбира се, не всяка риба е подходяща. Сьомгата, херингата и пъстървата са риби, които се препоръчват по време на бременност, тъй като те са с високо съдържание на протеини и омега-3 мастни киселини, необходими за развитието на мозъка. Някои морски дарове може да бъдат опасни, затова не приемайте ястия, съдържащи кралска скумрия, акула, риба меч, защото те съдържат високи нива на живак.

Ядки срещу сутрешно гадене

Правилният хранителен режим по време на бременност

Има един начин, с който да намалите гаденето, за да можете да се храните, без да се притеснявате, че ви се повдига. Овесената каша е с високо съдържание на фибри и въглехидрати, които помагат за регулиране на храносмилателната система и подобряват растежа на костите на вашето бебе. С приема на каша коремът ви се успокоява и чувството за гадене отслабва.

Сокове и млечни продукти

Правилният хранителен режим по време на бременност

Ако имате възможност да пиете току-що издоено мляко или сок от пресни плодове, го направете. Но не рискувайте с непастьоризирано мляко или сок, тъй като този продукт може да съдържа бактерии като салмонела, които биха могли да създадат среда за развитието на сериозни здравословни проблеми за вас и бебето ви. В пастьоризираните сокове и млека се съдържат калций и витамин С, които подпомагат костната и мускулната система, също така и развитието на нервите на бебето и майката. 

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay