Причинява ли пърхотът косопад? Дерматолог обяснява

Причинява ли пърхотът косопад? Дерматолог обяснява

Представете си картината – подготвяте се да излизате, разресвате косата си и забелязвате сухи кичури коса и издайнически бели люспи, които прашат раменете ви – и не, не вали сняг. Ако си чешете главата постоянно – очевидно страдате от пърхот.

Причинява ли пърхотът косопад? Преди да стигнем до виновника за пърхота, нека проучим дали състоянието на кожата всъщност е вредно за вашата имунна система или здравето на косата и дали допринася за загубата на коса. Докато пърхотът е изключително често срещан - всъщност приблизително 50% от хората ще изпитат проблема в живота си - това вероятно няма да доведе до загуба на коса, нито пък е основната причина за изтъняване на косата. Пърхотът, заедно с по-сериозната му форма - себореен дерматит - са кожни заболявания, които могат да причинят падане на люспи от скалпа. Няма нужда да се притеснявате: Нарушеният и себореен дерматит не са отражение на вашите хигиенни навици.

Сухият скалп и пърхотът не са едно и също. По-скоро пърхотът е реакция, получена от дрождите на скалпа. Докато тези дрожди се намират по скалпа на всички хора, за някои това може да доведе до свръхрастеж на дрожди или гъбични инфекции. Те могат да причинят сърбеж, сухота и възпаление на скалпа и космените фоликули, заедно с лющенето на кожата, което води до онези досадни бели люспи. Най-важното, което трябва да запомните: Няма почти никакви научни доказателства, които да свързват пърхота и косопада.

Докато пърхотът може да бъде видима неприятност, симптомите на сърбящ и/или сух скалп, които създават лющене, обикновено са по-леки от тези при себореен дерматит. При себореен дерматит има упорит пърхот, заедно с люспести петна и зачервена кожа, които също могат да повлияят на производството на себум в други области на тялото, включително лицето, страните на носа, веждите, ушите, клепачите и гърдите.

Пърхотът не е пряко вреден за здравето, нито е доказано, че причинява временна загуба на коса, но може да повлияе на други области от живота ви, както и на психическото ви здраве. Може да е трудно да обясните на хората защо оставяте следи по цялото си бюро или на интимен партньор, че сте измили косата си, и тя не е мръсна, а имате пърхот.

Победете пърхота, преди да ви победи той. Дерматолозите препоръчват редица начини за лечение и предотвратяване на проблема, преди той да излезе извън контрол. Първо, помислете за използването на продукти за грижа за косата, създадени с оглед на пърхота, като шампоан против пърхот. Второ, погрижете се за скалпа си с масаж и качествени продукти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay