14 ползи от консумацията на джинджифил

14 ползи от консумацията на джинджифил

Вероятно сте виждали обикновения крив корен на джинджифил и не сте знаели какво да правите с него. Но неговите полезни лекарствени свойства са добре познати от древни времена. Той е източник на витамини, микроелементи и етерични масла, които имат укрепващи, ободряващи и противовъзпалителни ефекти върху тялото.

Ще ви споделим някои полезни рецепти за укрепване на вашето здраве и запазване на естествената красота. Тези рецепти могат лесно да се използват у дома. Просто трябва да ги изпробвате!

ВАЖНО!

Не трябва да консумирате джинджифил, ако имате проблеми със сърцето или черния дроб, ако температурата на тялото ви е повишена или лигавиците ви са повредени. И не консумирайте джинджифил, ако имате кръвоизливи или сте във втория и третия триместър на бременността.

Джинджифилът е полезен както настърган, така и свеж, а етеричното масло също е много полезно. Можете да го добавите към ястия, сладкиши и напитки.

Уверете се, че не сте алергични към джинджифила, преди да приложите маска с екстракт от джинджифил: приложете малко на сгъвката на лакътя първо.

14. Бори се с целулита

Скраб с джинджифил помага да се затопли кожата и да се подобри кръвообръщението. Също така премахва отока, за да се предотврати образуването на нов целулит.

Смесете една супена лъжица настърган джинджифил с половин литър сок от джинджифил. Добавете 1-1 1/2 чаша морска сол. Нанесете тази смес върху гъба и масажирайте проблемните зони.

13. Ускорява метаболизма и елиминира гаденето

Ако имате проблеми с храносмилането или страдате от морска болест или гадене по време на бременност, можете да дъвчете джинджифил или да добавите чист джинджифил към вашия чай.

12. Укрепва ноктите и им помага да растат

Разтопете 1-2 супени лъжици масло от шия. Добавете 1-2 ч. л. масло от авокадо, 3-5 капки етерично масло, 3-5 капки джинджифил етерично масло и 5-7 капки етерично масло от лимон. Смесете всичко и го поставете в сух чист буркан. Можете да го използвате като маска или заедно с крем за ръце.

Забележка! Това вещество може да причини алергии, така че трябва да бъдете много внимателни.

11. Укрепва имунитета

Благодарение на голямата си концентрация на аскорбинова киселина, витамини А и В, цинк, калций, йод, натурални антибиотици и антимикотици, джинджифилът укрепва тялото ни и увеличава резистентността към различни заболявания.

Добавете 1 ч. л. настърган корен на джинджифил в 250 мл черен или зелен чай.

Накълцайте 2-4 лимона и 400 грама пресен джинджифил и ги накиснете в 250 грама мед. Консумирайте 1 супена лъжица сутрин преди хранене по време на сезона на гриповете.

10. Облекчава болката

Джинджифилът се справя добре с възпалителни процеси и болки, включително мускулни болки след интензивно физическо натоварване, болки при менструация и артрит. Направете тинктура от джинджифил и куркума, сок от 2 лимона, 1 ч.л. мед и вода.

9. Стимулира работата на мозъка

Консумацията на джинджифил забавя стареенето и смъртта на мозъчните клетки и намалява риска от заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Нещо повече, коренът на джинджифил подобрява всички когнитивни функции и спомага за поддържането на острата памет.

8. Бори се със стареенето

Джинджифилът съдържа огромно количество антиоксиданти, ускорява процесите на регенериране в тялото и извлича свободни радикали и токсини.

7. Помага при отслабване

Джинджифилът съдържа много "изгарящи" елементи, ускорява метаболизма и намалява апетита. Добавяйте пресен джинджифил във вашите напитки. Ако пиете чай с джинджифил 30 минути преди хранене, ще ядете по-малко храна. Можете също така да ядете една чаша кисело мляко с настърган джинджифил, канела и щипка червен пипер.

6. Афродизиак

Джинджифилът е споменат в Кама Сутра и, според някои легенди, той може да запази огъня да гори във връзката. Джинджифилът стимулира кръвообращението, помага за повишаване на хормоните и повишава чувствителността.

5. Чиста и блестяща кожа

Смесете равни количества настърган джинджифил, мед и лимонов сок, за да подмладите кожата си. Нанесете маската на лицето си и я оставете в продължение на 30 минути.

4. Антитуморен ефект

Някои елементи в джинджифила са в състояние да се борят с рака и да облекчат състоянието по време на химиотерапия.

3. Помага да се отървете от пъпките

Смесете 1 ч. л. настърган джинджифил и 1 ч. ябълков оцет. Нанесете върху всяка пъпка, за да премахнете бързо възпалението и зачервяването.

Смесете 1 ч. л. настърган джинджифил, 1 ч.л. мед и малко мляко. Нанесете върху лицето си и оставете за 10-15 минути преди измиване.

2. Нормализира състава на кръвта

Според изследванията, редовната консумация на джинджифил може да нормализира нивото на холестерола и кръвната захар. Също може да намали риска от потенциални усложнения. Освен това, джинджифилът помага да се предотврати образуването на кръвни съсиреци и високо кръвно налягане. Сварете малко джинджифил с канела, оставете напитката да се охлади и пийте 2-3 пъти на ден.

1. Стимулира растежа на косата и предотвратява загубата на коса и пърхота

Джинджифилът осигурява притока на кръв към скалпа, набавя на корените хранителни вещества и стимулира растежа на косата, за да предотврати загубата на коса.

Маска за укрепване на косата: Комбинирайте настърган джинджифил и масло от жожоба и го масажирайте в скалпа. Измийте след 30 минути.

Стимулира растежа на косата: Смесете малко настърган джинджифил и чесън с вода и оставете за известно време. Добавете малко маслиново или кокосово масло към тази тинктура и масажирайте корените на косата си.

Маска за пърхот: Смесете 2 части прясно настърган джинджифил и 3 части зехтин или сусамово масло. Нанесете върху скалпа и оставете за 15-25 минути. Използвайте два пъти седмично.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay