6 неща, които трябва да знаете за портокалите

Има неща, които не знаете

6 неща, които трябва да знаете за портокалите

Когато чуем "портокали" се сещаме както за миризмата на портокалови кори покрай Коледа, така и за разхлаждащ сладолед с вкус на портокал, през лятото. Както повечето плодове и зеленчуци, портокалите също могат да бъдат намерени на пазара през цялата година, но истинският сезон на портокалите е зимата, между декември и април.

Когато става дума за здравословни храни, портокалите са победители както в категория "вкус", така и в категория "хранителни вещества". Вкусният плод съдържа фибри и калций, както и много витамин С.

Ето няколко неща, които трябва да знаете за портокалите:

1. Сортове портокали

Има много видове портокали, които можете да намеите в магазините. Има портокали сорт Валенсия, Навел, Кара Кара, червени портокали, мандарини и т.н.

2. Как да избирате най-добрите портокали в магазина

Противно на името (orange), гледането на цвета, който да гарантира свежестта, всъщност не е най-добрият ви избор. Уверете се, че са твърди, кръгли, гладки и плътни, избягвайте всичко, което изглежда меко, плесенясало или обезцветено.

3. Как да съхранявате портокалите

На стайна температура, портокалите траят само около седмица. Съхранявайте ги в хладилника за свежест до три седмици. Увийте разрязаните портокали с прозрачно фолио, за да запазите свежестта им.

4. Как да подготвяте портокалите


Трябва да използвате остър нож и да реже през сегментите, за да направите кръгове или да ги режете отгоре надолу, за да създадете обикновени резени.

Използвайте остър нож, за да отделите кората внимателно. Също така не изхвърляйте кората, тъй като можете да я използвате за сладкиши или напитки.

5. Как да готвите с портокали

Освен че можете да ги ядете просто така, като плодове, портокалите могат да се приготвят по много други начини. Кората на портокала е най-практична, тъй като може да я добавите в много сладкиши.

Също така портокалът си подхожда и с месо, колкото и странно да ви струва. Има много интересни рецепти, които можете да приготвите.

6. Каква е хранителната стойност на портокала?

Един средно голям портокал (без кори) има 65 калории, един грам протеин, 0,3 грама мазнини, 16 грама въглехидрати, 3 грама фибри и 13 грама захар. Портокалите са много богати на витамин С и съдържат прилично количесто калций. Въпреки че са много полезни, прекаленото ядене на портокали може да образува киселинен рефлукс, така че не прекалявайте.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay