9 храни, които мием неправилно

9 храни, които мием неправилно

Хората, които се грижат за здравето си, знаят, че е изключително важно да измиват хранителните си продукти. Процесът изглежда много лесен: просто трябва да отвъртите кранчето и да изплакнете храната си. Но има няколко неща, които са важни за запомняне.

Ето няколко продукта, които повечето от нас мият неправилно:

1. Замразени плодове и зеленчуци

Замразените зеленчуци наистина правят живота ни по-лесен: просто ги слагаме в тигана и готово. Но трябва да знаете, че преди да ги замразите, зеленчуците се измиват с вода. Много хора не измиват замразените продукти, преди да ги използват, и няма проблем, ако ги готвите при висока температура. Но ако предпочитате леко сурови зеленчуци, трябва да ги измиете добре и да ги готвите по същия начин като пресните зеленчуци, за да се отървете от мръсотията и бактериите.

2. Ориз

Всички видове ориз трябва да се изплакват 3-4 пъти преди готвене. Основната опасност се крие не в праха, а в нишестето, покриващо ориза. Това нишесте, кара ориза да се слепва и да изглежда непривлекателно. Също така се препоръчва да изплакнете и другите зърнени култури като пшеница, докато не започне да тече чиста вода.

3. Миди и стриди

Трябва да измивате морските продукти в черупки, дори ако купувате замразени продукти, тъй като те могат да бъдат пълни с пясък. В противен случай, ще ядете всичко "отпадъци" на морето. Едва ли ще ви харесва да използвате пясък като подправка!

4. Мляко и млечни продукти

Препоръчва се да измивате опаковките с мляко, кисело мляко и други течни продукти, преди да ги отворите. Хиляди клиенти се докосват до тези пакети и шишета, взимат ги и четат информацията на етикетите. Щом отворим бутилката, бактериите от хората, които преди това са докосвали опаковката, могат лесно да влязат вътре.

5. Риба

Не е нужно да измивате суровата риба, освен ако не я ядете сурова. Високите температури убиват всички бактерии и ако изплакнете сурова риба, съществува риск от разпространение на бактерии в цялата кухня. Имайте предвид, че трябва да измиете ръцете си, дъската за рязане и ножа след рязане.

6. Зеле

Без значение какъв е видът на зелето, трябва да го измиете добре. Ако ще готвите карфиол, което всъщност е в едно и също семейство със зелето, трябва да почистите всички розички и да го разделите на парчета. Ако искате да готвите червено или бяло зеле, трябва да премахнете горните 2 слоя, тъй като те могат да скрият мръсотия и прах. За да се отървете от бактериите, поставете зелето си в мивка, напълнена с вода, добавете малко оцет и оставете за няколко минути. След това изплакнете зелето с чиста вода.

7. Напитки в кенчета

Кенчетата запазват напитката по-студена и я правят по-вкусна, затова са страхотни за лятото. Но не бива да пиете от кенчето, ако не сте го измили или поне избърсали. Много хора се докосват до този кен, преди да стигне до вас. Препоръчително е да изсипете напитката си в чаша. 

8. Маруля

Всички зелени зеленчуци са много полезни и вкусни. Но преди да си направите салата, трябва да я измиете добре, тъй като има много пясък и мръсотия. Добре е да накиснете марулята във вода за няколко минути и тогава да я измиете. 

9. Ябълки

Най-здравословните плодове са младите плодове, които не се подлагат на специална обработка. Ако искате да ядете ябълка през зимата, например, трябва да я измиете. Изследванията показват, че ако накиснете плодовете във вода и сода за хляб за 12 минути, повечето химикали ще бъдат измити.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay