Здравен наръчник: Тези хранителни продукти отделят вредни токсини при повторно нагряване

Здравен наръчник: Тези хранителни продукти отделят вредни токсини при повторно нагряване
Pexels

В днешно време животът за нас става все по-натоварен. Но в това забързано ежедневие, когато трябва да обръщаме допълнително внимание на здравето и хранителните си навици, ние се оказваме все по-невнимателни и небрежни. Често се случва да претопляме и ядем същата храна, която е сготвена снощи. Наясно сме с факта, че това може да се окажат вредно за здравето ни, но все пак го правим редовно. Едната причина е микровълновата печка, за другата предстои да си поговорим.

Така че чрез тази статия можете да научите за такива хранителни продукти, които не трябва да претопляте. По този начин или можете да ги ядете студени, след като са сготвени, или да избягвате да ги ядете, вместо да ги претопляте.

Цвекло:

Винаги имайте предвид, че цвеклото никога не трябва да се яде след претопляне. При повторното му нагряване се елиминират наличните в него вещества, поради което може да навреди, вместо да бъде от полза за здравето ни.

Масло:

Повечето от нас правят това доста често, претопляме и отново използваме олиото за готвене. Особено, когато пържим нещо. Всички тези хранителни или растителни масла са в ненаситена липидна форма или в течна форма. Но щом ги загреем, те започват да се развалят с времето. Това се случва, защото техните хранителни вещества и фитохимикали започват да изчезват с времето напълно. От друга страна, когато маслото стане твърде горещо, то започва да освобождава свободни радикали, които пораждат отровен газ. Ето как претоплянето и повторното използване на масло може да бъде вредно.

Спанак:

Не трябва да претопляте спанака отново и отново. Тъй като чрез претопляне на спанака веществата, присъстващи в него, се превръщат в такива вредни елементи, които могат да бъдат много опасни за тялото.

Яйца:

Въпреки че е често срещан факт, яйцата са добър източник на протеини. Повечето от нас предпочитат яйцата като част от нашата закуска. Този богат източник на протеини може да бъде вреден за вашето здраве, ако го претоплите. Така че трябва да се откажете от този свой навик. Не забравяйте, че протеиновата храна съдържа много азот. По този начин този азот се окислява поради повторно нагряване, което от своя страна може да бъде канцерогенно.

Гъби:

Винаги се опитвайте да ядете гъби скоро след като са сготвени, така че не ги претопляйте. За предпочитане е гъбите да не се съхраняват за ядене на следващия ден, тъй като те са хранилище на протеини и съдържат големи количества минерали. Така че, когато ги претопляме, ние всъщност разграждаме тези протеини допълнително, което в крайна сметка може да доведе до сътресения в храносмилателната ни система. Следователно нагряването им ще генерира токсини, които съдържат окислен азот и свободни радикали. И все пак, ако имате сготвени гъби, тогава ги яжте студени.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay