Каква е разликата между различните видове сол?

Каква е разликата между различните видове сол?

Солта е сол, нали? Тя е основна подправка във всяка кухня и със сигурност се предлага в най-различни форми и размери – от йодирана трапезна сол до морска сол и деликатни фини люспи, но не постигат ли една и съща цел – да направят ястията солени?

Качеството на солта обаче може да варира. Както и нейната цена. Ако не мислите много за солта, която съхранявате в кухнята, не сте сами. С толкова много различни видове сол на пазара е лесно да се придържате към това, което познавате. Но може да ви липсва нещо, което може да подобри вкуса и текстурата на вашите ястия само с една щипка и няколко допълнителни лева.

Трапезната сол е най-масово произвежданата. От всички видове сол, трапезната сол е най-евтиният и най-разпространеният вид, който се намира във всяка българска кухня. Тя преминава през процес на рафиниране, който премахва повечето минерали, оставяйки чест натриев хлорид и води до горчив вкус. Най-честите съставки към нея са йод и препарати против слепване.

В света на солта, солта за украса е една от най-скъпите. Говорим за онази сол, която готвачите слагат като завършек на перфектно приготвения стек или пък на бисквитки. Тя има ярка соленост и нежна хрупкавост, което придава текстурен контраст на храните. Тя е скъпа, тъй като за получаването на по-големи кристали е необходима много конкретна температура, ниво на соленост и продължителност. Освен това тя няма широка употреба в кухнята и затова не се произвежда масово.

Кашерната сол е популярен избор за ежедневно готвене, тъй като съдържа най-малко добавки и има по-чист вкус в сравнение с преработената трапезна сол. Въпреки че не е толкова евтина като трапезната, тя е малко по-скъпа и има многостранни приложения. Ако преминавате от трапезна към кашерна сол, имайте предвид, че в щипка кашерна сол има по-малко сол заради формата на нейните гранули.

Морската сол е нерафинирана сол. Тя е получена чрез канализиране на вода от океан или море в големи съдове, позволяващи те да се изпари естествено на слънце и вятър. Тъй като не е толкова рафинирана като другите видове сол, тя съдържа след от други естествени минерали като желязо, магнезий, манган, калций, калий, цинк и йод. Морската сол варира във вкуса и цената си, в зависимост от това къде и как е приготвена.

Коя сол да изберете? Различните размери, форми и аромати диктуват видовете готвене, за които са най-подходящи. Професионалисти споделят, че кашерната сол и "довършителната", ако сте готови да се разделите с малко по-голяма сума, биха покрили всички ваши нужди в кухнята.

Кашерната е една от най-универсалните. За разлика от йодираната, тя е по-чиста и няма остатъчен вкус. Тъй като зърната й са по-големи от йодираната, когато я поръсите върху зеленчуци или месо, е по-вероятно да се залепи на повърхността и храната да поеме соления вкус.

Чувствайте се свободни да рискувате в избора си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay