Полезен ли е хумусът?

Полезен ли е хумусът?

Хумусът е много популярен напоследък. Може да се хапва като предястие или просто ако огладнеем между обяда и вечерята. Безспорно е много вкусен, благодарение на плътния вкус на нахута, а и е чудесен начин на експериментираме, а кой не обича да експериментира с храна?! 

Хумусът е веган, не съдържа глутен и можете да го сервирате на гостите си без притеснения. 

Но трябва да си зададем един въпрос: полезен ли е той?

Хумусът е страхотен за лека закуска между храненията. Богат е на въглехидрати, с нисък гликемичен индекс, което означава, че постоянно отделя глюкоза и поддържа нивата на кръвната захар / глюкоза. Основната му съставка е нахут, който е добър източник на протеини - с около осем грама протеин на 100 грама хумус. Това стабилно освобождаване на енергия е наистина добро за нас. Това означава, че енергийните ни нива няма да паднат в средата на деня.

Хумусът ни дава енергия, така че е много подходящ за хранене преди дълга тренировка или просто в дните, в които сме много натоварени.

Колкото и добре да звучи това, не всеки хумус е еднакъв с друг. Купуването на хумус от магазина е по-лесния вариант, но той съдържа повече мазнини от този, приготвен в домашни условия. 

Две супени лъжици хумус имат 50 калории и 2,8 грама мазнини, но купеният хумус може да съдържа много. Изводът? Винаги проверявайте етикета.

Ако обикновено си купувате готов хумус, може да опитате да си го приготвите сами. По този начин ще знаете точно какво сте сложили в него и ще го направите много по-здравословен.

Освен това можете да добавите още продукти- моркови, например. 

Хумусът може да бъде наистина здравословен избор, просто го приготвяйте вкъщи!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay