Първият филм на Дисни с плюс сайз героиня

Светът е богато, разнообразно място и всеки е красив по свой начин. И за да насърчи различията и да насърчи любовта към себе си и приемането, Дисни току-що пусна първия си емоционален късометражен филм, Reflect, включващ плюс сайз героиня.

Повече за вдъхновяващата анимация 


Бианка, която е млада балерина, страдаща от дисморфия на тялото, е изобразена да танцува в тъмното пред огледала, които започват да я поглъщат, като отразяват борбите за вида на тялото ѝ и ниското ѝ самочувствие.

След това анимацията показва как малкото момиче унищожава тези огледала, като все пак танцува и избухва през тях в дъжд от светлина. По същество малкото голямо момиче се бори със собственото си отражение, преодолявайки съмнението и страха, като канализира вътрешната си сила, за да развие самоувереност.

Триумфалният късометражен филм, режисиран от Хилъри Брадфийлд, който е работил също по "Encanto", е част от експериментална поредица, стартирана от Walt Disney Animation Studios, която се занимава с имиджа на тялото и проблемите със самочувствието.

Какво е дисморфия на тялото?

Телесната дисморфия е психично състояние, при което човек обсесивно се тревожи за недостатъци във външния си вид, които често са незабележими за другите хора. Страдащият развива натрапчиви поведения и рутини, като прекомерното използване на огледала или пълното им избягване. Хората с това състояние могат също така да се изолират, за да избегнат ситуации, в които външният им вид може да им причини безпокойство или неловкост. Състоянието се среща най-често при тийнейджъри и млади хора.

Преди това Дисни беше критикуван от своите фенове

Феновете на Дисни отдавна призовават студиото да измисли главни герои, които не са с перфектни размери, с вирусна публикация през 2015 г., която изобразява героите на Дисни с неперфектни тела. Година по-късно YouTuber поиска от корпорацията да създаде плюс сайз принцеса. 

Освен това миналата година развлекателният гигант беше критикуван, че налага нереалистични стандарти за красота на младата публика, след като представи герой с преувеличени пропорции в една от своите анимации, озаглавена Inner Workings.

Предишни опити на Дисни да накара децата да харесват себе си 


В интерес на истината, Дисни положи усилия да подобри разнообразието от своите герои през последните години. Главната роля във филма от 2021 г. Encanto, който разказва историята на семейство с магически сили, всъщност е вдъхновена от писмо, изпратено до компанията от 9-годишно дете, което желае герой, който да носи очила точно като нея.

Феновете са възхитени


Дисни никога досега не е представял главна героиня с по-различно тяло в своята 85-годишна история на правене на филми. Във филмите им е имало такива герои, но те никога не са били в главна роля, обикновено са второстепенни или в ролята на злодеи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay