Първо издание на награда „АртАкция на годината“

Първо издание на награда „АртАкция на годината“

В контекста на една безпрецедентна за XXI век атака срещу разума, свободата и демокрацията АртАкция обявява първо издание на наградата "АртАкция на годината".

Защо учредяваме тази награда? Защото в България липсват награди с изцяло прозрачен регламент, които обединяват артисти от различни области на изкуството и културния живот. Защото ни се иска да вярваме, че изкуството все още притежава мощ да спаси света, стига светът да не схваща изкуството като чиста форма на забавление. И защото… когато "сънят на разума започне да ражда чудовища", настава време за РеАкция!

И преди, и сега – дори повече от всякога, най-важната мисия на изкуството е да държи разума буден. Да изостря човешката чувствителност за всичко, което ни заобикаля. Да възпитава критично мислене и непримиримост към всякакви форми на тирания и безправие. Мотивацията за тази награда черпи сили от заветите на пацифисти като Стефан Цвайг, един от гигантите на изтънчената словесност, според когото и най-възвишената идея става низка и нищожна, когато дребни хора са овластени да безчинстват от нейно име.  Пак по думите на Цвайг, за един човек с нравствено чувство собственото му съществуване винаги би изглеждало празно и незначително без утешителната мисъл и окриляващата илюзия, че и той като индивид може да допринесе за общото нравствено усъвършенстване на света. Защото никоя идея, колкото и гениална да е тя, не е по-голяма от човешкия живот.

Първо издание на награда „АртАкция на годината“

Целта ни е да отличаваме достойни творци и общественици с хуманна гражданска позиция, безусловно трансформиращи средата, в която живеем. Наградата ще се връчва в няколко категории, обвързани с различните области на изкуството, културната журналистика и социалната ангажираност. Очакваме артистите, номинирани за съответните арт инициативи, да са хора с ярки творчески инвенции и доказан интегритет, непримирими към всяка проява на незачитане на основни човешки права и към всяка форма на агресия.

Водещи критерии за излъчване на победителите: оригиналност и значимост на инициативата/събитието/проекта, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с благородни каузи.

Награда "АртАкция на годината" ще се връчва в 5 категории, обособени в съответствие с рубриките в дигиталната медия: АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция, РестАрт. Отговорност за разпределението на отличията ще носи почетното жури, съставено от утвърдени, независими професионалисти в сферата на културата и изкуството. 

Отличените във всяка от категориите печелят:

•Участие в бляскава церемония по връчване на наградите, която тази година ще се състои на 22 юни 

•Парична награда на стойност 1000 лв.

•Изящна статуетка и почетна грамота

•Ваучер за книги на стойност 100 лв

•Ваучер от Fashion Days

•Акредитация за предстоящото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри"

•Безплатен едногодишен достъп до събития, организирани от Artvent

•Медийна подкрепа и отразяване на следващи проекти

Проектите и инициативите, номинирани за награда в рамките на първото издание, следва да са реализирани  от съответните артисти в интервала 1 април 2021 – 1 април 2022. 

Кандидатстването става чрез платформата awards.atrakcia.bg, където можете да подадете заявка до 30 май. За награда в съответната категория можете да номинирате себе си или друго лице. Номинацията следва да бъде придружена с кратка мотивация на кандидатурата.

Такса за регистрация при заявяване на една кандидатура: 30 лв. 

На посочената онлайн платформа предстои да бъдат обявени и представителите на журито за тазгодишното издание на наградите. Краткият списък на номинираните артисти и събития ще бъде оповестен на 1 юни 2022 г. 

Първото издание на награда "АртАкция на годината" се организира със съдействието на Fashion Days, ArtVent, CineLibri и издателство "Колибри".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay