10 обикновени неща, за които може да бъдете глобени в някои страни

10 обикновени неща, за които може да бъдете глобени в някои страни

Странни закони, странни постановления - има много по света. Някои законодателни актове са останки от миналото, защото изглежда, че някой просто е забравил да ги изтрие, но има и съвременни закони, които на пръв поглед могат да изглеждат абсурдни. Как е възможно едно нещо да е законно в една държава и забранено в друга?

Използвани неща

Ако решите да започнете да продавате стоки втора ръка в Канада, ще трябва внимателно да проучите дълъг списък със забрани и препоръки. Списъкът със стоки, които не са напълно забранени, но все пак могат да предизвикат някои проблеми, е огромен: колички, градински светлини, мрежести щори, хокейни каски и MP3 плейъри и пр. Плюшена играчка с хлабав нос? Не можете да я пуснете за продажба. Инструкциите за използване на детска игра по мини футбол са загубени? Не можете да продадете и това.

Използваните матраци, включително надуваеми и спални чували, също имат специални правила. Те могат да бъдат внесени в страната само със сертификат, потвърждаващ, че артикулът е почистен и дезинфекциран.

Филми за пътуване във времето

През април 2011 г. в Китай влезе в сила забраната за заснемане, както и разпространението на филми, които покриват темата за пътуването във времето. Регулаторните органи основават своето решение на факта, че създателите са твърде спокойни по отношение на историята, свободно се справят със събития и личности от реалния живот, което по никакъв начин не трябва да се насърчава. Също така беше обявено, че тези предавания популяризират вярванията във "феодализъм, суеверие, фатализъм и прераждане".

Слънцезащита

Различни забрани има в Хавай по отношение на химикалите в слънцезащитните кремове. Оксибензонът и октиноксатът са забранени през 2018 г., а авобензонът и октокриленът са забранени през 2021 г. Счита се, че тези химикали са един от факторите, допринасящи за унищожаването на кораловите рифове. Продуктите, съдържащи вазелин и титанов диоксид, които са вредни за морския живот и организмите, все още са в списъка на съставките, които не се препоръчват за употреба. 

Балони на пръчки

Понастоящем балоните с пръчки са забранени във всички страни от ЕС, считано от юли 2021 г. Тази забрана е съвсем логична, тъй като техният състав не се различава от другите малки пластмасови предмети, които, въпреки че могат да бъдат рециклирани, рядко попадат в правилния контейнер. Трябва да признаем, че не сме разстроени от тази забрана, защото харесваме балоните на връзки много повече от тези на пръчки.

Кучета

До 1984 г. било забранено да има куче в столицата на страната, която е създала исландските овчарки. Дори сега жител на Рейкявик ще трябва да получи специално разрешение от общината, за да си вземе куче. Освен това е необходимо съгласието на поне 2/3 от съседите в блока.

Съществуват и редица страни, в които някои породи кучета, които са признати за опасни, са били забранени или са под строги ограничения. Най-често този списък включва питбули, мастифи и бултериери. И въпреки че това може да се очаква, много хора може да се изненадат, като чуят, че е забранено да има определени породи овчарски кучета като домашни любимци в Дания и Малайзия.

Дръжки на вратите

От март 2014 г. е забранено да се монтират кръгли дръжки на вратите във Ванкувър, Канада, на входни врати. Законът има за цел да защити правата на възрастните хора и хората с увреждания, тъй като те могат да имат затруднения при хващането и завъртането на този вид дръжки. Много по-лесно е да се справите с механизъм, чиято основа е обикновен лост.

Пластмасови капсули за кафе

Властите в германския град Хамбург бяха първите, които решиха, че екологичните щети, причинени от еднократните капсули за кафе, не си струват удобството, което изпитваме при тяхното използване. Гражданите имат право да използват тези капсули в домашните си кафе машини, но използването им е забранено в държавните организации от 2016 г.

Свирки

Гватемала забрани използването на свирки, които приличат на тези, използвани от полицията. Дори ако свирките са само за деца, по-добре е да не ги носите в тази държава. По този начин правителството пречи на някой да се представя за представител на полицията.

Козметични продукти с микро гранули

Малки пластмасови мъниста могат да бъдат намерени в много видове козметични продукти: от ексфолианти и душ гелове до паста за зъби. Тези гранули влизат в канализацията. Оттам те попадат в реки, езера и океани, заобикаляйки филтрите, тъй като са твърде малки, а след това попадат в телата на риби, костенурки и чайки заедно с храната. Забрана за тези микро грануло има в редица страни, включително Канада, Обединеното кралство, Италия и Швеция.

Пластмасови кутии за храна

Правителството на Австралия взе решение, че от 2021 г. е забранено продажбата на храна в пластмасови съдове от експандиран полистирол. Причината е същата - да защитим нашата екосистема. Австралийските законодатели предупреждават, че това е само първата стъпка и скоро ще започнат поетапно приемане на разпоредби за забрана на еднократни чаши с капаци, найлонови торбички и памучни тампони.

Бонус

Дъвките са забранени в Сингапур от 1992 г., за да се поддържат улиците чисти. През 2004 г. обаче бяха направени някои изменения в закона: дъвките без захар с определено съдържание на ксилитол и калциев лактат, както и редица други, бяха признати за здравни продукти. Те могат да бъдат закупени в аптеките или стоматологичните кабинети, които имат специално разрешение за продажба на дъвки и които могат стриктно да наблюдават купувачите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay