В Девин чудесата са осем

Осемте чудеса на Девин

Седемте чудеса на света или Седемте чудеса на Древния свят е популярен списък от най-известните забележителности на античната култура. Всички сме чували за тях, знаем кои са и искаме да посетим поне едно-две. Някога. Докато дойде това време обаче, може да се запознаем с други чудеса, които дори са осем и на всичкото отгоре - в родна България.

 

Става дума за Девин - градчето в Западните Родопи, в близост до Чепеларе и Пампорово. Там преди малко повече от месец откриха метеорит на 4 милиарда години. Експедицията била посветена на откриването на втория по височина водопад в Родопите, но се натъкнали на камъка. Той тежи около половин килограм и бил на повърхността на земята. Сега го изследват в БАН, за да се уточни точната му възраст, след което ще бъде изложен в музей, като едно от Девинските чудеса.

 

Останки на пещерна мечка от преди 15 хиляди години също са част от 8-те чудеса на Девин, с които курортният град ще привлича туристи в бъдеще. Идеята е на местния клуб по спелеология "Кристал". Шефът на клуба - Владимир Солаков, разказва, че праисторическите мечки са били високи по 2 метра, когато са на четири крака, тежали са около един тон, а кучешките им зъби са били по една педя. Уникалните останки са открити още през 70-те години, но досега не е давана голяма гласност.

 

Сред останалите 8 чудеса на Девин са вторият по големина водопад в Родопите, който е 55 м, както и тракийско селище, аналог на Микена, открито през 2007 година. Предвижда се да бъдат направени и туристически маршрути до трите най-високи върха в Родопите – Перелик, Персенк и Баташки Снежник. Те сформират периметър в планината, който е образуван преди около 70 милиона години. По думите на Солаков "тогава Хималаите още не са съществували, а Балканите са били залети от Световния океан". Единствено Родопите, в най-високите си части от Смолян до Девин, са стояли като остров. С този малко известен факт, девинчани се надяват да привлекат още повече туристи в града си и околностите му. 

 

Ние пък ще допълним, че градът разполага с 1500 легла за туристи. Цената за нощувка варира от 15 лева в къщите за гости до 100 лева в луксозните спа хотели с минерална вода. Много от туристите го посещават само, за да опитат традиционните родопски ястия - в повечето заведения държат храната да се приготвя по вековни рецепти, само с натурални продукти.

47 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 04.03.2012|18:33
Прекрасен град,сгушен в най - прекрасната планина... Какво да кажа, струва се да се види, а кухнята е неповторима. Жалко че самите девинчани в голяма степен не оценяват това което имат и не се стараят да привличат туристи. Обиколил съм доста места в България и не съм бил на толкова прекрасно място с толкова лошо обслужване...и не говоря за някакви си кръчми а напротив в по - неглиже заведенията ще те посрещнат по - добре от колкото в ресторантите на "луксозните хотели", където впрочем човек трябва много да внимава да не го натровят със стара храна или алкохол менте и то на нереално високи цени! Иначе местните хора са прекрасни и много гостоприемни и все пак мястото си заслужава да се види!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay