Венеция е в Холандия

Или поне нейно точно копие - открихме зелен град без улици в Страната на лалетата

Отново се задава серия от почивни дни, което веднага ни напомни, че имаме възможността да напълним куфара с малко дрехи и да се отдадем на едно зареждащо пътешествие. Открити привърженици сме на красива Италия и с удоволствие бихме обиколили Венеция на гондола. Тук обаче ще ви разкажем за холандския вариант на града на любовта, в който единствения възможен начин за транспорт е с лодка. Запознайте се с Гитхоорн - градът без улици.

Намира се в сърцето на Холандия, в природния резерват De Wieden. Първоначално Гитхоорн е основан през 1230 година от група бежанци, а днес жителите му наброяват
2 620 души.

Благодарение на ранния добив на торф в района, местните създават уникалния облик на града. Организират се и изкопават ями, които по-късно запълват с вода. Резултатът е новосформирали се езера, които толкова добре се сливат с атмосферата, че холандците решават да превърнат своя град в истински воден рай.

Днес в Гитхоорн няма нито една улица, но въпреки това в новата част има велоалеи, които все пак позволяват на посетителите да обиколят части от града, разхождайки се. Движението по каналите винаги е спокойно, а около тях са окачени различни знаци и светофари, които улесняват трафика.

Венеция е в Холандия

Основна атракция в холандското градче са типичните къщи от 18 и 19 век, които са запазили своята архитектура и до днес.

Макар в момента да се докосваме само визуално до това чудно място, то успява да ни зарази с позитивна енергия заради безгрижната атмосфера, която крие. И на нас, и на вас пожелаваме един ден да се докоснем до тази съвършена хармония и в действителност.

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 24.04.2012|13:16
райски кътчета,браво
4
Не е посочен 23.04.2012|10:39
пожелавам на всички някога да се докоснат до това съвършенство на природата
3
Не е посочен 23.04.2012|09:27
Невероятна природа, от това място лъха спокойствие и блаженство, благородно завиждам на онези, които могат да си осигурят почивка на това прелестно местенце...
2
Не е посочен 23.04.2012|09:25
Превъзходно място за почивка, изглежда ми като райско кътче, без улици, трафик и тълпи, невероятно е, бих отишла там да си почина на драго сърце.
1
Не е посочен 23.04.2012|09:21
ехее,все едно съм надникнала в рая!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay