Един почивен ден в Пирот

Сръбското градче на 80 км от София предлага прекрасни места за посещение

Един почивен ден в Пирот

Почивните дни минават неусетно и вместо да се излежавате 12 чàса у дома, е по-добре да отскочите до някое ново и интересно място. С помощта на колегите от Peika.bg намерихме идея за уикенда, която има няколко основни предимства. Близо е до София, същевременно е извън София и дори - извън милата ни родина. Тоест в рамките на няколко часа може да отидете едновременно "извън града" и "в чужбина".

Та, ако решите да посетите Пирот, който се намира в Сърбия, трябва да знаете няколко неща. Не ви трябва паспорт, а само лична карта, за да минете границата. Градът се намира на 80 км от българската столица - разстояние, което се взима за отрицателно време с кола. По тази причина идеята за еднодневна екскурзия дотам е чудесна, особено в слънчев съботен или неделен ден.

Тъй като днес е петък, все още има достатъчно време да си направите плана за утрешния ден, който би се състоял в ставане не твърде рано, сипване на бензин и потегляне на едночасов път. Ето и няколко неща, които си заслужава да видите, ако отидете до Пирот:

Крепостта 
Освен да се поразходите между крепостните стени, можете да се покатерите и по съседния хълм (стръмно е) и да я видите от високо. Момчиловград (или Калето) според легендата е била крепостта на българския юнак Момчил войвода. На външен вид много прилича на крепостта Баба Вида. Използвала се е от 14-ти век до края на Втората световна война.

Пазарът
Той е един малък хаотичен град в града. Плодовете и зеленчуците могат да са по земята, на чаршафи или пък кокетно подредени в кошници. Но пък са отгледани в чист регион. Около пазара има отлична скара, както и няколко кафани с изглед към река Нишава. 

Река Нишава
Покрай коритото й има чудесни алеи за колоездачи, както и пейки за почивка. През лятото под дърветата им ще намерите сянка от жаркото слънце. Реката разделя града на две части - на левия бряг е Пазар, а на десния - Тиябар.

Музей на Понишавието
Той се намира в Тиябар. Разположен е в традиционна кокетна балканска къща на близо 200 години. Ако сте гледали филма "Зона Замфирова", може би ще ви е интересно, че част от сцените са заснети именно в Музея на Понишавието. Точният адрес е Nikole Pašića 49. 

За Завойското езеро, Погановския манастир, Суковския манастир и други очарователни местенца в пиротския край може да прочетете в Peika.bg.

50 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 18.02.2013|12:51
Винаги много съм искала да ида в Сърбия, предполагам, че е красиво.
9
Не е посочен 15.02.2013|21:17
За един два дена си струва човек да се разходи по такива места.
8
Не е посочен 15.02.2013|18:51
и аз не мисля, че има кой знае какво. Ниш е по-ок
7
Не е посочен 15.02.2013|18:22
аз съм ходила, не виждам нищо кой знае какво там освен една турска крепост
6
Не е посочен 15.02.2013|17:38
Зависи за какво си отишъл, ако е само за манджата и у нас има не лоши сръбски ресторанти.
5
Не е посочен 15.02.2013|17:31
Стига да има желание човек да пътува, винаги може да открие интересни неща дори в близост до населеното си място, за чието посещение на са нужни дори много пари.
4
Не е посочен 15.02.2013|16:50
Красиво местенце, струва си да се види. Не съм била там, но преди това имам няколко други интересни местенца, които да посетя там.
3
Не е посочен 15.02.2013|16:47
Ходила съм ,не е нещо за объркване самото градче, хапваш сръбска скара и си тръгваш обратно.
2
Не е посочен 15.02.2013|16:06
да и аз не съм ходила
1
Не е посочен 15.02.2013|15:52
Знаете ли, никога не съм посещавал това кътче от България! Като гледам снимките и тов, което сте писали за него ще дойде, че това е едно страхотно място, където човек може да си изкара един страхотен уикенд.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay