Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Светлана е руска блогърка, която с чувство за хумор нарича себе си "съпруга на турски султан." Тя живее в Истанбул от повече от година, а преди е живяла в Санкт Петербург, Русия, където се среща с бъдещия си съпруг, който бил на почивка там.

Тя разказва за живота си в Истанбул:

Чувствам се наистина омъжена

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Всички се опитваха да ме плашат, разказвайки ми истории за последиците от сключването на брак с мъж от турски произход. След една година брак, започнах да чувам още по-неподходящи съвети от сорта на: "Не трябва да имате деца, ако решите да се разведете, няма да ги видиш повече".

Сега имаме 2 деца. Промени ли се връзката ни? Да, и то много. Чувствам се наистина омъжена. Работих в продължение на 12 години (5 от тях без почивен ден). Сега не е необходимо да работя, тъй като съпругът ми работи и осигурява на семейството ни всичко необходимо. Усещам неговата подкрепа и защита.

Децата ни биват наричани "изроди" и "вещици"

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

"Изрод", "Магаре", "Жаба" и други думи се използват по адрес на децата ми на улицата. Но аз го приемем с усмивка. По-голямата ми дъщеря е наричана "грозна" и "вещица" многократно. Тук хората не искат да "урочасат" децата и затова не казват хубави думи за тях.

Трябва да нося рокли и да готвя овче месо

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Съпругът ми се ядосва, когато нося само по-широка тениска вкъщи, дори и да не излизам на терасата. Казва, че наоколо има много сгради и може някой да ме види.

Също така не обича да готвя свинско месо. Казва, че изобщо не е здравословно и мирише лошо. Истината е, че овчето месо мирише по-зле, но...

Хората в Турция знаят какво е хубава храна

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Не харесвам местната закуска. Преди се тревожех заради това, тъй като съм блогър от Турция, а дори не харесвам турската закуска, но защо трябва да се ядат наденици, маслини и конфитюр на закуска? Това не е храна за закуска!

Говорейки за храна, почти всички десерти в Турция са покрити със захарни сиропи. Основните ястия се приготвят с доматено пюре и огромни количества олио. А всяко улично заведение продава дюнери. Благодарение на необичайната техника за печене на месото за дюнерите, цялата мазнина пада от него.

Ходенето из къщата с обувки е почти престъпление

Ако отидете на гости в дома на някой приятел, трябва да свалите обувките си дори преди да влезете в антрето. Турците изобщо не носят обувки у дома и са много шокирани от хората, които ходят с обувки вкъщи.

Задължително е да свалите обувките си, преди да влезете в джамията: джамиите се считат за общи домове.

Коледните подаръци често се връщат в магазините

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

На всеки 1 януари съпругът ми и аз отиваме в мола, заедно с още хиляди хора, за да си сменим подаръците, които сме получили. Тук хората често подаряват дрехи като подаръци, защото са евтини и се правят тук, в Турция.

Тази година купихме пуловери на майките ни и те ни подариха пуловери също. Не всички подаръци ни стават, но това не е проблем: човек може да размени артикул във всеки магазин, принадлежащ към веригата, от която е закупен.

Ще трябва да дадете много пари, за да дадете на детето си прилично образование

Е, за съжаление, доброто образование в Турция е или за умни, или заможни хора. Вашето дете ще има възможност да ходи на държавна детска градина само след като навърши 4 години и само за 4 часа (от 8 до 12 ч.) Ако искате да оставите детето си за по-дълго (например до 17:00), това са допълнителни групи, за които ще трябва да платите.

В частните училища трябва да плащате за всичко: храна, училищни и спортни униформи, а детето ви трябва да има iPad, за да има възможност да решава някои задачи онлайн. Общата сума,  която е необходима обикновено е около 3000 евро годишно.

Секциото е доста често срещано в местните болници

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Жените раждат деца в частни родилни болници. Цените варират от 150 до 3000 евро, като част от разходите са частично покрити от тяхната задължителна застраховка.

Секциото е наистина често срещана процедура по няколко причини. За лекаря е по-удобно и много жени се страхуват от естественото раждане, затова искат операция. Имате право да се приберете вкъщи на следващия ден след раждането на бебето, ако всичко е наред. 

Някои бракове не се основават на любовта

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Днес има много двойки, които не крият отношенията си от родителите си, пътуват заедно и наемат апартаменти заедно (това са предимно студенти, които са се преместили в друг град).

Но в някои малки градове има строги традиции, които трябва да се спазват. В източната част на страната хората трябва да се женят по преценка на семействата си. Между другото, те дори не излизат заедно преди сватбата.

Медицината е много развита

Има един интересен факт за турската медицина: технологиите и оборудването, които съществуват в най-добрите болници, са също толкова добри и развити, колкото американските и европейските, а цените са с 20-30% по-ниски.

Често хората пътуват до Турция, за да се подложат на пластична хирургия: увеличаване на гърдите, контур на тялото и операция на носа или устните. Нещо повече, често можете да забележите мъже с превръзки на главата си. Това означава, че наскоро са преминали през процедура за трансплантация на коса.

Цените в Турция

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

За да планирате бюджета си за живот в Турция, трябва да вземете предвид всичките си основни разходи. Да вземем за пример Авчилар, област Истанбул.

Наемането на къща струва около 1000 евро на месец. Наемът на апартамент струва приблизително 200 евро на месец. Наемането на кола струва около 31 евро на ден, а наемането на колело е някъде около 15 евро на ден.

Ще похарчите около 30 евро за храна от супермаркет и ще можете да се храните с нея една седмица. Чаша кафе струва 78 цента, чаша чай е половината от цената на кафето. Средната сметка за вечеря в ресторант с изглед към морето струва 43 евро. В местна пицария ще похарчите около 6 евро.

Удобно е да пътувате между градовете с влак, а първият и последният вагон са първокласни. По-добре е да закупите места там, тъй като те са само с около 50% по-скъпи. В тези вагони има само 16 места, има безплатен Wi-Fi, вечеря и безплатни напитки на всеки 30 минути.

Бъдете внимателни, когато отидете на пазара

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

Турците изглеждат много любезни, но са лукави. Дават "огромни" отстъпки, но винаги отваряйте торбичката и гледайте какво са ви дали. Ако пазарувате плодове и зеленчуци, избирайте си ги сами.

Характеристиките на турците

Жена, омъжена за турчин, разказва за живота си в Истанбул

След като изпият сутрешното си кафе, винаги обръщат чашката наобратно, за да разберат какво им е приготвила съдбата.

Когато дойдат неканени гости, турците им показват, че са много щастливи от този факт и започват да ги убеждават, че са приготвили вечерята специално за тях.

Те никога не бързат и винаги закъсняват.

Те не си делят сметката в заведенията, а започват да се карат кой да плати. Всеки се опитва да я вземе.

Използват клаксона доста често, когато шофират и крещят през прозореца на колата.

Киселото мляко е допълнение към всяко ястие.

Целуват се по бузите, дори когато се срещат за пръв път с даден човек.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

210 30
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay