Как да планираме пътуването си правилно

Няколко съвета как да избегнете излишните нерви и проблеми преди да тръгнете на път

Как да планираме пътуването си правилно

Великден вече е на прага ни и много от нас ще прекарат празника далеч от настоящия си дом. Едни ще посетят свои роднини, други - тези на половинката си, трети пък просто ще си подарят екзотична почивка на (не)познато място.

В повечето случаи, когато започнем да планираме пътуване всичко се обърква, изнервяме се, изникват безброй проблеми и накрая желанието ни минава. Няма да ви излъжем, ако ви кажем, че всичко това може да се избегне, стига да знаете как да организирате всичко до последния детайл и да имате търпението да го направите.

1. Дестинацията:
Изборът на дестинация е много важен. Добре е да се информирате добре за местността или мястото, които ще посетите - дали има някакви особености като разположение, забележителности, каква е природата, какъв е климатът. Добре е, за всеки случай, да си приготвите и карта, ако ви се наложи.

2. Автомобилът: Много е важно да проверите изправността на автомобила си преди да тръгнете на път. Уверете се, че резервоарът е пълен, че акумулаторът и спирачките са наред. Подредете всички документи на колата в отделен плик или папка и ги оставете в жабката. 

3. Компанията: С приятели винаги е весело, но е добре всички да сте на едно мнение какво точно ще правите по време на пътуването. Разбира се, понякога е нужно да се правят компромиси и по тази причина е добре да направите списък на дейностите, на които смятате да се отдадете.

Ако ще пътувате със семейството си, трябва да се съобразите и с техните нужди, още повече, ако с вас има и деца. И в двата случая трябва да помислите как да направите почивката си забавна и запомняща се.

4. Багаж, музика, храна: Има един малък трик при стягането на багаж – направете си списък! Разграфете листа с категории като "дрехи", "аксесоари" и "други", така много по-лесно ще се ориентирате, когато започнете да го стягате. 

Музиката е много важна част от самото пътуване – направете компилация с любими песни, които можете да слушате в колата, а така ще подобрите и настроението си. 

Дори храната ви да е осигурена на мястото, където отидете, не забравяйте да имате сандвичи, чипс, сладки, сок или вода под ръка.

5. Пари и камера/фотоапарат: Уверете се, че имате достатъчно пари в себе си или в картата си, но във втория случай трябва да се уверите, че има банкомат на даденото място. Колкото до фотоапарата или камерата, най-неприятното чувство е, когато ги забравите. За това, сложете ги на видно място или направо ги сложете в чантата си за пътуване, като преди това се убедите, че батериите им са заредени. 

6. Резервациите: Преди да тръгнете, проверете още веднъж дали всичко е наред с резервациите ви. Ако е необходимо, принтирайте разписка или потвърждение, ако ли не просто се обадете по телефона, за да сте сигурни, че няма защо да се притеснявате. 

7. Забавлявайте се! По закона на Мърфи, колкото и да планирате, все нещо може да се обърка. Постарайте се да не помрачавате настроението си и просто да се насладите на пътуването. Приемете всичко с чувство на хумор и така нещата ще станат малко по-добри.

Най-важното за една добра почивка е не как ще я планирате, а с каква нагласа тръгвате. Наслаждавайте се на компанията, обстановката и забравете поне за ден-два за напрегнатото ежедневие. 

     

13 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 20.04.2012|14:00
по отрано и задължително за мен е почивката на планина
4
Не е посочен 18.04.2012|14:43
щом съм със семейството си значи всичко е ок
3
Не е посочен 17.04.2012|11:53
компанията и нагласата за едно невероятно изкарване е най-важното
2
Не е посочен 12.04.2012|19:42
Не забравяйте нито от 7-те :)
1
Не е посочен 12.04.2012|18:13
Добри напомнянки !
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay