Легенди за литовските замъци

Истории за любов и насилие витаят над красивите старинни дворци в Литва

Обожаваме да ви хващаме за ръка и да ви водим на виртуални разходки из сенчестите градини и дългите коридори на старинни замъци. Разказвали сме ви за най-известните дворци в Европа, затаявали сме дъх и пред красотата на азиатски палати, които сякаш са излезли от илюстрациите на "1001 нощ", а всъщност могат да бъдат посетени и в наши дни.

Точно днес обаче ще се ориентираме към една конкретна страна, известна освен всичко останало, и с голямата си концентрация на интересни средновековни замъци. Посоката е север. Определението е "красота". А държавата е Литва.

През вековете нейната територия е била дом на множество внушителни дворци, но най-ранните от тях са били построени от дърво и днес от тях не е останало нищо. Все още обаче могат да се видят какви ли не чудеса на някогашната архитектура от тази част на света.

Решихме да ви представим красива галери с пейзажи от трите най-популярни сред туристите литовски замъци. Едновременно с това ще ви разкажем и интересни истории от тяхното минало.

Островният замък в Тракай

Легенди за литовските замъци

Както често се случва в легендите и живота, този прелестен дворец е възникнал благодарение на женски каприз. Според историческите сведения, първоначално град Тракай се намирал на около 3 километра от сегашното си местоположение и съпругата на тамошния херцог непрекъснато се оплаквала. Недоволствала, тъй като в околността имало твърде малко водни площи, в сравнение с родното ѝ място - Паланга.

За да угоди на жена си, в края на XIV век владетелят започнал заедно със сина си да строи нов замък върху най-големия остров в езерото.

Замъкът в Раудоне

Легенди за литовските замъци

Настоящият дворец е издигнат през XVI век, но се твърди, че преди това на негово място е имало друг. Легендата за него е тъжна. Нарича се "Бялата девица от баварския замък" и разказва за изпълнения с пороци живот, който водели 40-те рицари, настанени в укрепената постройка, за да бранят областта. Вместо това те се отдали на забавления, пиянство и оргии.

Не щеш ли, жертва на насилието им станала благородна девица християнка. Разгневен, Господ направил така, че земята да се отвори и да погълне замъка, заедно с рицарите и принцесата. Тя обаче продължила да се явява от време на време на "горния свят", за да помага на хората и да ги предупреждава за предстоящи беди. Твърди се, че веднъж дори спасила малко дете, паднало в бездната, която зеела на мястото на някогашната крепост.  

Замъкът в Норвилишкес

Легенди за литовските замъци
Легендата около неговото построяване е пропита с много любов. Твърди се, че през XVI век заможен пруски търговец се влюбил безумно в местната красавица - графиня Дарата. Решил да остане заради нея в областта, след което щастливите младоженци купили старо феодално имение и построили на негово място замъка на мечтите си.

За зла беда, радостта им не продължила дълго. Добрият съпруг загинал на бойното поле и оставил красивата Дарата вдовица. След смъртта му, тя дарила част от имота на францисканците. Друга легенда разказва, че през XIX век те скрили голямо съкровище от злато и сребро някъде из тамошните земи, но до ден днешен богатството не е открито. 

Ако тази статия ви харесва и искате да продължим да пътешестваме заедно по света, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

21 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 25.03.2013|14:10
хахах за този замък "Островният замък в Тракай" - женска прищявка :))
9
Не е посочен 25.03.2013|11:42
Ех,тези замъци! :) наистина имат и интересни истории зад себе си :)
8
Не е посочен 25.03.2013|11:33
Това е място, което от много години ми се иска да посетя проблемът е, че е много студено по тяхната ширина!
7
Не е посочен 25.03.2013|10:20
Интересни легенди, впечатли ме легендата на замъка в Тракай, построен заради женски каприз, на цял остров един замък, невероятна красота и спокойствие лъха от него.
6
Не е посочен 25.03.2013|10:19
Много красиви са тези замъци, а островният най много ме впечатли !
5
Не е посочен 25.03.2013|09:34
Красота,като от приказките
4
Не е посочен 22.03.2013|19:46
Като извадени от някоя приказка! Много красиви местенца наистина.
3
Не е посочен 22.03.2013|18:26
Много красива страна с много смешни хора:)
2
Не е посочен 22.03.2013|18:24
Много интересни легенди са това .
1
Не е посочен 22.03.2013|17:16
Страхотни замъци наистина! Не съм предполагала, че литовците могат да се похвалят с такова богатство от забележителни замъци.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay