Нетактични неща, които не бива да правим в различните страни

Нетактични неща, които не бива да правим в различните страни

Пътуването е нещо страхотно и различните хора го правят с различна цел. За някои хора пътуването е свързано с почивка от ежедневния стрес, а за други е с цел да преживеят и видят нови неща. Но когато посещаваме някое място, трябва да сме наясно, че там културата е друга, хората са съвсем различни и живеят съвсем различен живот, така че трябва да се съобразяваме и има неща, които не бива да правим.

Ето няколко нетактични неща, които не бива да правим в различните страни, за да бъдем добри туристи:

1. Не подарявайте четен брой цветя в Русия

В Русия, както и у нас, подаряването на четен брой цветя се счита за нещо лошо, много обидно и неподходящо. Четен брой цветя се носят само на погребения.

2. Избягвайте контакт с очите в Китай

В Китай зрителният контакт се смята за знак на неуважение към другия човек. Китайците го правят, когато са ядосани на някого, така че избягвайте да го правите.

3. Не пренебрегвайте по никакъв начин кралските особи на Тайланд

Дори шегите, свързани с тях, могат да ви причинят неприятности. Ако пък по някаква причина настъпите банкнота, ще бъдете обявени за престъпници и ще бъдете третирани като такива.

4. Не говорете за ходене на църква в Норвегия

Избягвайте да питате хората дали ходят на църква. Само много малък процент от населението на Норвегия ходи на църква, така че този въпрос може да изглежда като лошо възпитание и е по-добре да не говорите за това.

5. Не носете обувки в индийски храмове или домове

Когато влизате в храм или в нечий дом, трябва да свалите обувките си задължително.

6. Не пожелавайте "Честит рожден ден" на някого в Германия, преди да е настъпил рождения му ден

Това също е едно от нещата, които важат и за България. Счита се за лош късмет да се празнува нещо, преди реално да се е случило.

7. Без целувки в ОАЕ

Публичните прояви на интимност не само не се толелират в Обединените арабски емирства, но могат да ви причинят големи неприятности. Затова избягвайте да го правите. 

8. В Сингапур не са разрешени домашни любимци

Това е важно! Някои "опасни" породи кучета, като питбули, акита, тоса и няколко други, не са разрешени в Сингапур. Други породи кучета са позволени, но има много, много строги правила, свързани с кучетата. Така че, ако искате да пътувате по света с кучето си, Сингапур може да не е най-доброто място за вас.

9. Не яжте само едно ястие във френски ресторант

Точно както езика си, французите се гордеят с кухнята си. Така че за тях да поръчате само едно ястие в ресторант се счита за нещо лошо. Освен това оставянето на храна в чинията ви може да бъде много обидно за готвача.

10. Не подарявайте остри предмети в Швейцария

Даването на остри предмети като подаръци в Швейцария (наред с други страни като Германия, Бразилия и Египет) се счита за лош етикет и край на връзката или приятелството. Ако човекът, на когото го подарявате, ви даде монета, няма проблем.

11. Не бъркайте новозеландците с австралийците

Хората от Нова Зеландия много ще се ядосат, ако ги наречете австралийци, така че внимавайте.

12. Никога не яжте с ръце в Чили

Счита се за много грубо да се храниш с ръце на публично място в Чили и да, това включва пържените картофи! Друго много важно нещо, което трябва да знаем за чилийския етикет за хранене, е, че винаги трябва да държим ръцете си над масата, като китките ни трябва да опират на ръба на масата.

13. Не заставайте на грешната страна на ескалатора в Япония

Етикетът за ескалатора е сложен в Япония. Ако не искате да дразните местните жители, най-добре е да научите, че в Осака трябва да застанете от дясната страна на ескалатора, докато в Токио - трябва да сте от лявата страна.

14. Не правете жеста за ОК в Бразилия

В Бразилия този жест е еквивалентен на средния пръст и разбира се, не бива да правите това пред местните жители.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay