Тайните на древния град Петра

Тайните на древния град Петра

Петра е древен град, издълбан в скали. Намира се в Йордания - по-голямата част от която е покрита с пустини. Стигането до този уникален обект не е лесна задача - възможно е да се направи само през тесен каньон. Но това не спира туристите.

Ние сме очаровани от тайните на градовете, които са дълбоко скрити в пространството и времето. А що се отнася до Петра, има много повече въпроси, отколкото отговори.

Кой е построил този град и кога?

Петра е изоставен град преди стотици години, но преди хиляди години това бил напълно функциониращ град. Бил огромен търговски център. Коприна, подправки и билки са били транспортирани от Индия до Арабия, Африка, Египет и обратно. Поради тази причина местните хора били много богати.

Не е ясно кога е построен този град, но знаем, че Петра е била столица на Набатайското царство. Според някои оценки в най-добрите си години в Петра са живели около 20 000 души.

Как е възможно изобщо да се издълбае град в скала?

Фасадите на сградите били издълбани право в стените на каньон и те са страховити. Елегантната "дърворезба" показва високото ниво на развитие на тази цивилизация и майсторството на строителите.

Главният вход се нарича Ал-Хазнех (съкровищницата). Наречен е така от местните бедуини, които вярвали, че всички богатства са вътре. Портата е издълбана от розов камък, поради което Петра е наричана още Роуз Сити.

Очевидно е било много трудна работа за строителите. Тези строители успяват да създадат нещо, което се равнява с гръцките и римските сгради.

Експертите смятат, че строителите трябвало да създадат гигантски стъпала, за да създадат безопасно тази сграда. Наоколо нямало дървета, които да се използват за изграждане на скелета. Учените смятат, че строителството е започнало отгоре: хората по някакъв начин са застанали на скалата и постепенно са се преместили надолу. И с помощта на чукове и длета те постигнали невероятни резултати.

Тайните на древния град Петра

Скалите защитавали ли са града от врагове?
Други хора завиждали на съкровищата на Петра и градът трябвало да се защити от гърците. Петра спечелила тази битка, но когато пристигнали римските завоеватели, градът трябвало да се откаже. Петра все още процъфтява в продължение на много години, но е под властта на Римската империя.
През IV век земетресение разрушава по-голямата част от града и римляните решават да напуснат града. По-късно е превзет от Византийската империя.

Защо Петра е изгубен град и къде са отишли всички хора?

С развитието на технологиите морската търговия започнала да се развива и Петра загубила стратегическото си значение. В този момент градът бил изоставен и скрит в пясъците. Ето как се превърнал в "изгубения град".

Племето бедуини, Bddul, живеели в пещерите на града. Наричали себе си потомци на Набатаи и не искали никой друг да знае за Петра, защото се тревожели, че хората ще отидат там да търсят съкровище и ще унищожат останалото от града. Ето защо те пазели местоположението на града в тайна в продължение на много години. 

Как хората от Европа разбрали за Петра?

Открит е на 12 август 1812 г. от Йохан Лудвиг Буркхард, млад швейцарец, чул легендата за този мистериозен град, когато пътувал за Кайро. И дори тогава той трябвало да се маскира като човек от арабски произход по време на пътуването си и трябвало да излъже водача си, за да влезе директно в града.

Използвайки псевдонима Шейх Ибрахим Ибн Абдала, Йохан не можел да прекара много време в Петра, защото не бил местен жител. Ето как хората в Европа разбрали за Петра и други изследователи следвали стъпките му. Те направили много рисунки, но първите археологически проучвания започнали там едва през 1929 година.

Как оцелели хората в пустинята и сред скалите без вода?

Хората в Петра били експерти по отношение на технологията, свързана с водата. Те построили казанчета, язовири, тунели и резервоари, а градът бил оазис за уморени пътешественици. Тези невероятни технологии позволили на местните жители да останат в града, дори и по време на суша.

През определени периоди е имало време на достатъчно вода, така че местните жители са изграждали язовири и акведукти, които променят посоката на дъждовната вода в града, така че хората да могат да живеят в комфорт. 

Тайните на древния град Петра

Как са живели в скалите? И живеели ли са вътре?

Петра бил голям религиозен център и вероятно било място за събиране на духовници, скулптори, търговци и други хора. В Петра има повече от 1000 гробници, много от които са за семейства и дори цели племена. 

Трудно е да се отговори на въпроса дали всички 20 000 (или може би дори 30 000) жители на града са живели вътре в Петра. Много е вероятно някои от хората да са живели в палатки извън стените.

Кой е погребан в гробниците на Петра?

Изследователите нямат идеи за това. Определено е известно, че гробниците са правени в различни исторически периоди, защото изглеждат много различни. Хората на Петра не правили надписи върху гробниците, които биха ни помогнали да разберем кой е погребан там. Но те вярвали, че мъртвите могат да се хранят и да прекарват време в другия свят, защото оставят храна и различни предмети при телата.

Интересното е, че в началото се смятало, че Петра е един гигантски некропол, поради огромния брой гробници. Едва по-късно учените разбрали, че това е много добре развит град.

Какво още има в Петра, освен красивата порта на всички снимки?

Една от най-впечатляващите сгради в Петра е театърът. Почти точно в средата на града и до 8 500 души биха могли да седят там едновременно.

Сред другите невероятни обекти са улицата на фасадите, в която има много гробници, и манастирът Ad Deir. Това е сграда, чието предназначение все още е загадка.

През 1985 г. Петра влиза в списъка на ЮНЕСКО, а през 2007 г. става едно от Новите 7 чудеса на света. Сега бедуините живеят в специално изградено за тях селище, което не е далеч от града, а туризмът е основната им дейност.

Ще успеем ли някога да разгадаем всички мистерии на Петра?

Все още правим открития за Петра. През 2016 г. археолозите открили огромна неизвестна структура, която вероятно имала церемониална функция. И експертите все още се опитват да разберат какво точно е. През 1993 г. са намерени свитъци, датиращи от византийския период, тази информация, която е вътре в тях, все още е тайна.

Археолозите смятат, че в момента знаем само около 15% от града, а останалите 85% са все още под земята и все още не са открити. И така, все още имаме много да разберем за това изгубено съкровище.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay