Троянският Балкан пази своите тайни

Местата, които си струва да знаете

Троянският Балкан пази своите тайни

Еднообразното ежедневие, стресът и умората са повече от добър довод да помислим за кратко бягство от града. Посягаме към картата и започваме да чертаем мислени маршрути. Разполагаме с 2-3 дни  и не възнамеряваме да ги пропилеем в път. Искаме всичко - красива природа, отлични условия за почивка, но и опция за развлечение. И всичко това на малко повече от сто километра. Ще бъде ваше, а маршрутът е следният: Орешак-Троян-Беклемето.

Орешак е същински малък бисер само на 8 километра от град Троян. Селото предлага разнообразни възможности за настаняване. Конкуренцията сред местните къщи за гости е издигнала нивото на обслужване, удобствата и условията за отлична почивка на изключително високо ниво. Допада ни, че повечето къщи са обзаведени в сетове с мебели, изработени от местни майстори. Пожелаете ли да се поглезите, доверете своя избор на бутиковия хотел в село Орешак - всяка една от стаите, които хотелът предлага, ще заличи за кратко спомена от градското сиво. Заведенията за хранене предлагат многообразие от непретенциозни, но проверено вкусни ястия.

Почивката бързо насища. Не бива да се безпокоите, в Орешак има какво да се види. Разходете се до Националния панаир - изложба на народните занаяти. Приятно ще се изненадате от богата колекция от произведения на занаятчийското и приложното изкуство - дърворезба, тъкачество, керамика, плетива и бродерии на български и чужди автори от четирите края на света. Творбите от Виетнам, Куба, Мексико и други екзотични точки няма да ви оставят равнодушни. Постоянната експозиция се помещава в 8 изложбени зали на внушителната площ от 4500 кв.м. Тук е точното място, ако желаете да се сдобиете с автентичен сувенир, изработен на ръка, а не с лъскава дрънкулка, излята в китайска матрица.

На 3 километра от селото е и третият по големина манастир в България - Троянският. Съветваме ви да видите чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, авторският портрет на Захари Зограф – един от художниците, които са сътворили манастирските стенописи, както и съхранената до наши дни килия, в която е заседавал Апостолът Васил Левски с неговия таен комитет.

В непосредствена близост до манастира се намира и природо-научния музей в село Черни Осъм, който е по вкуса на малки и големи. Единствената ни препоръка е да се уверите, че работи в избрания от вас ден за посещение. Музеят е известен с богатството си от над 700 експоната – препарирани животински видове, колекции от насекоми и над 120 различни вида птици, записи с птичи песни, рев на мечка, вой на вълци и други. Музеят предлага разнообразие от фауна, на която е трудно да се порадвате сред природата.

В обиколката на културни забележителности не бива да пропускате и Троян. В града ще откриете единствения на територията на България Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства. В десет зали музеят помещава безценно културно и духовно наследство. Атмосферата бързо ви потапя в малък паралелен свят на уют и патриотична топлинка. Любувате се на предмети от бита и елементи от облеклото, които никъде другаде не сте срещали. Несъзнателно ви се приисква да докоснете всичко, което ви заобикаля. С характера, инструментариума и предназначението на едни от най-типичните за Троянския край занаяти като бъкличарството, бъднарството, грънчарството, ковачеството, калпакчийството, медникарството и много други, може да се запознаете само, ако посетите този необикновен музей.

Троянският Балкан пази своите тайни

Адреналин, дами! Възползвайте се от възможността да превърнете кратката си одисея в малко приключение. Беклемето и Атракционен въжен парк "Катеричка" ви изкушават с примамлива доза екстремност. Пътят между Троян и Беклемето, с опасните си завои и надморската височина от 1300 метра, сам по себе си е изпитание за самообладанието ви. Отпуснете се, заветната цел си струва, а положителните емоции, които следват оттук насетне, са гарантирани. Вашият домакин в света на приключенията е собственикът на атракционния парк. Той ще се погрижи за изрядната ви екипировка и ще ви запознае с особеностите на всеки един от елементите на въженото предизвикателство, което ви предстои да преодолеете. Не се разколебавайте, атракционът е по силите на деца и възрастни – смело напред. Люлеещи се във въздуха греди и платформи, висящ лиан, въжени стълби, въздушен скейтборд и алпийски тролей, са само част от забавленията, които ви очакват. Веднъж преминали през целия комплекс, разположен в дебрите на вековна букова гора, ще почувствате сладка умора и удовлетворение от положените усилия.

Пълнете резервоара, товарете багажа и се настройте приключенски. Останалото са подробности.

123 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.01.2012|16:10
там е много красиво
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay