Райски кътчета на една ръка разстояние

Някои интересни дестинации, най-далечната от които е едва на 150 километра от София

Райски кътчета на една ръка разстояние

Живеете в София и смятате бягството от големия лош град за мисия невъзможна? Да, ама не! Нашите колеги от Peika.bg ви предлагат някои много интересни дестинации, най-далечната от които е едва на 150 километра от столицата. 

Самоков
Изберете Самоков за почивката си и той ще ви предостави такова разнообразие от възможности, че вероятно няма да ви стигне времето да се възползвате от всички. Градчето е най-популярно като планински курорт и база за големите ски-центрове около него. Вместо сред суетата на Боровец, можете да се настаните в уютен хотел или къща за гости в Самоков. Прочетете повече за маршрутите около града, който е само на 60 км от София.


Приказка за една църквица край Лобош
Това е място с необикновена история. Църквата Свети Йоан Летни е построена през далечната 1350 година и е преживяла потапянето на едно село на дъното на днешния язовир Пчелина. Гледката от скалата Пчелин камък към огледалото на язовира е изумителна. Съвсем наблизо е Земен.

Лакатнишките скали
Ако пътувате с влака СофияМездра, Лакатнишките скали вероятно са едно от онези места, които много пъти сте виждали отдалеч, много пъти сте си казвали, че трябва да посетите, но така и досега не сте запалили колата в тази посока. Панорамата, която се разкрива от скалите към дефилето на река Искър и гара Лакатник, ще остане дълго в съзнанието ви, а маршрутът е идеален за един ден или уикенд, сравнително лек и подходящ за деца.

Изкачване на покрива на Балканския полуостров
Мусала е не просто най-високият връх на Балканите - той е най-високият между Алпите и Кавказ, което спокойно може да послужи като повод за гордост. Можете да си направите еднодневна лежерна разходка, подходяща и за неизкушени от планинарството.

Белчин – селото на щъркелите
Белчин е село, което си има от всичко по малко – тракийски гробници, вековна църква, минерална вода, етнографски музей, римски саркофаг, както и много щъркели. В Белчин има над 20 щъркелови гнезда и след пристигането на обитателите им напролет, цялото село и околните ниви се изпълват с крачещи или стоящи на един крак птици. Отидете през април, за да свалите мартениците.

Най-горещият гейзер в Европа
Когато чуете "гейзери", сигурно ви става едно такова исландско или пък се сещате за американския парк Йелоустоун и анимационните серии за мечето Йоги. А знаете ли, че единственият гейзер в континентална Европа се намира в България, в Сапарева баня? При това е най-горещият на Стария континент и все още се използва и за... варене на картофи.

Горските джакузита в село Железница
Село Железница се намира на 23 км южно от София, в полите на Витоша, сред живописна природа. Освен с приятните си туристически пътеки, районът е известен и със своите термални извори. След ходене не повече от половин-един час в гората ще стигнете до горските "джакузита” - два басейна, дело на ентусиасти, които с помощтта на малко камъни и цимент са сътворили наистина очарователно кътче. От скалите до реката извира горещата минерална вода, с която се пълнят басейните.

Белият Белмекен
За планинарите язовирните стени на Белмекен са отправни точки за катерене на върховете Белмекен (бивш Васил Коларов), Славов връх, Балабаница, Каменчал. През южната стена на язовира преминава и една от пътеките към хижа "Белмекен”, но за да вървите по нея, ще трябва да сте добре оборудвани с карта, компас и останалите важни подробности за оцеляване в планината. Не се учудвайте, ако по пътя през гората срещнете табори от свободно пасящи коне. Белмекен е на около 140 км от София.

Стобските пирамиди
Сватовете, Чуките, Самодивските комини, Невястата не са имена на разкази от българското народно творчество, а истински истории, изваяни върху скалистите ридове на Рила. На около 100 км от София, близо до село Стоб, се намират Стобските пирамиди – живописни скални образувания, за които се носят вълнуващи легенди. А съвсем наблизо е и Рилският манастир.

Тетевенският Балкан или когато хората полетят
От Тетевен тръгват толкова много пътеки към Стара планина, че ще се чудите по коя да поемете. А и всички си имат едни поетични имена – Под пръските на водопада, Свеж полъх под слънчевия камък, Горската пътека...

Троянска сливова – и не само това
Потънал в зелената тишина на Балкана, Троян се е излегнал по поречието на живописната река Бели Осъм. Няколко дни в Троян и околностите му ще донесат наслада на всичките ви сетива, ще ви срещнат с древна история и стари български традиции, красива природа и вкусни гозби. Не само заради прочутата троянска сливова си заслужава да се разходите до там.

Още не толкова отдалечени и невероятно красиви кътчета от България може да посетите виртуално в статията на нашите колеги от Peika.bg.

20 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 05.03.2013|13:46
не съм ги посещавала повечето
17
Не е посочен 05.03.2013|13:46
Сега ми е наред да посетя Тетевенският балкан,много хубави отзиви чувам за това место.
16
Не е посочен 05.03.2013|12:58
хахаха :) Ти от къде си?!?!??!?!
15
Не е посочен 05.03.2013|12:30
пак софиянци са привилигеровани
14
Не е посочен 05.03.2013|12:19
софиянци, въползвайте се
13
Не е посочен 05.03.2013|11:42
Много интересни идеи, грабвайте багажа!
12
Не е посочен 05.03.2013|11:26
Време беше да погледнем и към България,тъй като повечето от местата които обикновено гледаме в тази рубрика са твърде скъпи за нас. :)
11
Не е посочен 05.03.2013|11:01
Чудесни идеи за столичани, които и без това уикенда се чудят къде да се евакуират и да се откъснат от шума и мръсотията в града.
10
Не е посочен 05.03.2013|10:49
Красотата на България е всеобхватна! Аз съм на 30 години и все още не съм разгледал всичко, което съм си поставил за цел и то само в България.
9
Не е посочен 04.03.2013|20:54
И в нашата страна има много красиви местенца сред хубавата ни Природа.
8
Не е посочен 04.03.2013|18:05
Много съм съгласен с теб.
7
Не е посочен 04.03.2013|17:38
В България красива природа да искаш. Може държавата ни да е в окаяно състояние, но поне си имаме незаменими красиви кътчета където да се разхождаме
6
Не е посочен 04.03.2013|15:31
Чудесен маршрут сте съставили, стига да има мераклии през предстоящите топли и приятни уикенди да мръднат от столицата.
5
Не е посочен 04.03.2013|14:11
Обичам да пътешествам и бих посетила тези красиви местенца при първа възможност.
4
Не е посочен 04.03.2013|13:26
У нас има толкова много места, които си заслужава човек да посети и които буквално са на една ръка разстояние.
3
Не е посочен 04.03.2013|13:06
Това са наистина страхотни идеи. А и вече времето е страхотно за разходки.
2
Не е посочен 04.03.2013|11:07
Да, и в нашата страна има много красиви и интересни места,които човек е хубаво да посети и да им се наслади .
1
Не е посочен 04.03.2013|10:41
Има толкова красиви местенца у нас, които човек си заслужава да посети, че не е истина. Естествено най-важно е желанието!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay