Рецепта за вкусно пиле с мед и горчица

Пилешките бутчета със сигурност са най-сочната и ароматна част от пилето, но и отнемат най-дълго време за готвене. Подрязването на бутчетата и запичането на кожата предварително ускорява готвенето и позволява на излишната мазнина да се стопи. 

Ето как да приготвите вкусни пилешки бутчета с мед и горчица:

Необходими продукти:

2 с.л. мед

1/4 ч. горчица

1 скилидка чесън

1/2 ч.л. кора от лайм

1 с.л. кориандър

2 с.л. зехтин

200 грама брюкселско зеле

1 глава лук

4 пилешки бутчета

1 сладък картоф

1 люта чушка, по избор

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрява на 200 градуса.

В средна купа разбийте меда, горчицата, чесъна, кората от лайм, 1 супена лъжица кориандър и 1 чаена лъжичка зехтин. Прехвърлете половината от дресинга в отделна малка купа.

Добавете брюкселското зеле, лука и ½ чаена лъжичка сол към останалия дресинг в средната купа и разбъркайте добре.

Поставете всяко пилешко бутче с кожата надолу върху дъска за рязане, като се уверите, че сте разгънали излишните части от кожата. Отрежете излишната кожа около ръба на месото. Всяко парче подсушете старателно с хартиена кърпа и овкусете от двете страни с малко сол и черен пипер. 

В голям чугунен тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин. Поставете бутчетата с кожата надолу и гответе 5 минути. След 5 минути завъртете всяко парче, за да сте сигурни, че мазнината е равномерно отделена от кожата, и гответе още 5 минути. Прехвърлете пилето в чиния. Отцедете мазнината от тигана и избършете.

В малка купа смесете сладките картофи, халапеньото и останалия зехтин. Подправете с няколко щипки сол и черен пипер.

Върнете тигана на котлона и добавете 1 лъжица зехтин.

Подредете зеленчуците в тавата така, че брюкселското зеле да е обърнато надолу около външния ръб. След това направете пръстен от сладките картофи и халапеньото. Накрая подредете лука в центъра. Поставете пилешките бутчета върху сладките картофи, халапеньото и лука, с кожата нагоре. Не покривайте брюкселското зеле, за да го предпазите от парата, за да не стане прекалено кашаво.

Прехвърлете тигана във фурната и печете за 15 минути. Брюкселското зеле трябва да има наситено кафяв цвят. Извадете тигана от фурната и намажете горната част на пилешките бутчета с останалия дресинг. Печете за още 5 минути, извадете от фурната и сервирайте.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay