Пилешките бутчета със сигурност са най-сочната и ароматна част от пилето, но и отнемат най-дълго време за готвене. Подрязването на бутчетата и запичането на кожата предварително ускорява готвенето и позволява на излишната мазнина да се стопи.
Ето как да приготвите вкусни пилешки бутчета с мед и горчица:
Необходими продукти:
2 с.л. мед
1/4 ч. горчица
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. кора от лайм
1 с.л. кориандър
2 с.л. зехтин
200 грама брюкселско зеле
1 глава лук
4 пилешки бутчета
1 сладък картоф
1 люта чушка, по избор
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса.
В средна купа разбийте меда, горчицата, чесъна, кората от лайм, 1 супена лъжица кориандър и 1 чаена лъжичка зехтин. Прехвърлете половината от дресинга в отделна малка купа.
Добавете брюкселското зеле, лука и ½ чаена лъжичка сол към останалия дресинг в средната купа и разбъркайте добре.
Поставете всяко пилешко бутче с кожата надолу върху дъска за рязане, като се уверите, че сте разгънали излишните части от кожата. Отрежете излишната кожа около ръба на месото. Всяко парче подсушете старателно с хартиена кърпа и овкусете от двете страни с малко сол и черен пипер.
В голям чугунен тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин. Поставете бутчетата с кожата надолу и гответе 5 минути. След 5 минути завъртете всяко парче, за да сте сигурни, че мазнината е равномерно отделена от кожата, и гответе още 5 минути. Прехвърлете пилето в чиния. Отцедете мазнината от тигана и избършете.
В малка купа смесете сладките картофи, халапеньото и останалия зехтин. Подправете с няколко щипки сол и черен пипер.
Върнете тигана на котлона и добавете 1 лъжица зехтин.
Подредете зеленчуците в тавата така, че брюкселското зеле да е обърнато надолу около външния ръб. След това направете пръстен от сладките картофи и халапеньото. Накрая подредете лука в центъра. Поставете пилешките бутчета върху сладките картофи, халапеньото и лука, с кожата нагоре. Не покривайте брюкселското зеле, за да го предпазите от парата, за да не стане прекалено кашаво.
Прехвърлете тигана във фурната и печете за 15 минути. Брюкселското зеле трябва да има наситено кафяв цвят. Извадете тигана от фурната и намажете горната част на пилешките бутчета с останалия дресинг. Печете за още 5 минути, извадете от фурната и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |