Денят на Благодарността, известен още и като Денят на пуйката, е официален празник в САЩ и Канада, но се празнува и от все повече българи.
Ежегодният празник символизира благодарност за нещата, които човек има като цяло и се чества в 4-я четвъртък на ноември, а в Канада- във 2-я понеделник на октомври.
Празничната трапеза в Деня на Благодарността включва задължително традиционната печена пуйка, така че, ако сте решили да отбележите повода, ние ще ви помогнем с една рецепта как бихте могли да я сготвите.
Продукти
пуйка – 1 бр.
ябълки – 3-4 бр.
мазнина – 2 с.л.
лук – 3 глави
моркови – 0,5 кг.
гъби (култивирани печурки) – 300 гр.
сол, млян черен пипер, чубрица, червен пипер – на вкус
Начин на приготвяне
- Изчистената и измита пуйка се посолява отвън и отвътре.
- Вътре в пуйката сложете нарязани ябълки (едната ябълка се оставя за после), които поемат по-тежката миризма на мазнината на пуйката.
- Сложете пуйката в тава с малко вода и печете всяка страна по половин час на силна фурна (220 градуса Целзий).
- На всеки 10 минути набождайте на няколко места за да изтече разтопената мазнина.
- Извадете пуйката от тавата и излейте течността.
- На дъното на тавата наредете нарязаните на колелца моркови, лука и гъбите. Залейте ги с 1 ч.ч. вода и мазнината. Отгоре сложете пуйката и поръсете с подправките.
- Сложете да се пече в умерена фурна (180 градуса Целзий) до зачервяване. От време на време поливайте със соса от тавата за да остане пуйката сочна.
1 | 2 |