Каква е разликата между еспресото, което сме свикнали да пием у нас, и онова хубаво и наситено на вкус турско кафе, с което дядовците ни са обичали да започват сутрините си? Голяма.
Турското кафе се приготвя от едро смляна смес от тъмни сортове кафе, което се преварява във вода в джезве, а в готовата гореща напитка се запазват почти всички полезни съставки на ароматните зърна. При италианската напитка от машина това е невъзможно, защото термичната обработка е механизирана и е с много по-висока температура, която убива всички минерали.
Още нещо: от приготвеното на джезве кафе остава и ценна утайка. Можете да я използвате като ненадминат помощник в борбата с целулита, като нанасяте директно върху проблемните зони. Друго приложение можете да откриете като сложите на лицето си тънък слой от нея върху влажна кожа и масажирате леко - ще се удивите на какъв естествене ексфолиант сте попаднали. Освен в разкрасяването, утайката от кафе се използва като силно кръвоспиращо средство.
Ето и бърза рецепта как да разнообразите сутринта си. Как се приготвя турско кафе?
Време за приготвяне: 5-7 минути
Необходими продукти :
2 ч.л. захар (без захар кафето не се смята за приготвено от оригиналната турска рецепта, количеството на захарта отговаря на това на кафето)
2 ч.л. едро смляно турско кафе
1 к.ч. студена вода
Начин на приготвяне:
Захарта и кафето се слагат в джезве, долива се вода и се разбърква само веднъж. Вари се на много слаб огън, докато по повърхността на кафето започнат да се появяват мехурчета и се образува пяна. Тази пяна прави вкуса уникален. Вземете малка лъжичка и я оберете от повърхността на джезвето, после сложете пяната в чашата за кафе. След като кафето кипне, долейте върху пяната. По традиция турците сервират напитката с чаша вода, която се пие преди кафето. Така вкусът е максимално изчистен.
2 | 0 |