Решения за акнето при бременност

Решения за акнето при бременност

За някои късметлийки бременността е времето, в което кожата им е по-бляскава от всякога. Но за много други тези девет месеца са месеци на борба с кожни проблеми. Ето какво трябва да знаете за причините за акнето, появяващо се при бременните, и възможностите за лечение.

Какво причинява акнето? Мастните жлези на кожата отделят себум в порите, а ако е достатъчно лепкав, себумът улавя мъртвите кожни клетки и мръсотията, запушвайки порите. Така порите се превръщат в перфектното скривалище за бактерии.

Притокът на прогестерон през първия триместър има тенденция да увеличи производството на себум при бременните. При някои от тях тази течност е по-лека и хидратираща, което придава онзи известен блясък. Но ако уникалната комбинация от хормони в тялото ви е особено силна, може да се окажете с акне, каквото не сте виждали от гимназията.

Други фактори освен хормоните също могат да допринесат за акнето. В днешно време бременните са подложени на по-голям стрес, който е бич за чистата кожа. Плюс това, много жени по-рано лекували акне с комбинирани противозачатъчни хапчета естроген-прогестин, спирайки ги заради наличие на бременност, може отново да се окажат с не здрава кожа.

Кои са най-добрите лечения за акне по време на бременност? Ако кожата ви обикновено изглежда по-зле по време на менструалния ви цикъл, има вероятност това да се случи и през първите девет месеца. Но това не е закон.

Не е нужно да се снабдявате с десетки продукти. Много жени бомбардират кожата си с груби формули и пропускат редовното овлажняване в опит да изчистят порите и да изсушат себума. Тази стратегия най-вероятно би ви оставила с повече възпаления на кожата и отслабена кожна бариера, която е уязвима на дразнения.

Създайте си ежедневна рутина с безопасни за вас продукти без рецепта. За да изчистите лицето си, трябва да започнете с нежна козметика. Изчистете рафтовете си от всякакви локални почистващи препарати, грим или овлажнители, които съдържат химически ексфолианти, направени със салицилова киселина. За да се сигурни в състава, първо говорете с вашия акушер.

Не използвайте лекарства против акне. Повечето лекарства против акне – включително ретиноиди, перорален изотретиноин, спиронолактон, перорални тетрациклини (група антибиотици) и комбинирани противозачатъчни хапчета – са забранени, ако сте бременни или кърмите. Някои лекарства, ползвани за лечение на акне, могат да причинят сериозни вродени дефекти у детето.

Върнете се към ескфолирането. В най-честите случаиакнето се причинява от запушените пори, така че се постарайте да ги почиствате с механични ексфолианти. Тези продукти могат да съдържат синтетични топчета или смлени орехови черупки, които помагат да се почисти мъртвата кожа.

Каквото и да правите, не стискайте пъпките. Обикновено подрастващите получават пъпки навсякъде и те имат бял връх. При момичетата пъпките се появяват около линията на челюстта, брадичката и устата, а пъпките изглеждат червени и се чувстват възпалени, но не се появяват на повърхността на кожата. Кожата се лекува по-бавно с напредването на възрастта, така че възвръщането й към обичайното може да отнеме доста време.

Посетете дерматолог. Ако акнето ви не се подобри в рамките на няколко седмици след последователна рутина или ако се влошава и наистина при притеснява, посетете дерматолог. Акнето при възрастните е трудно за лечение. Това, което работи за една бъдеща майка, може да не проработи при вас.

И помнете – не бива да чувствате срам. Пъпките не са причина да се криете вкъщи. Всъщност все повече знаменитости и влиятелни бъдещи майки споделят свои снимки без редакция в социалните мрежи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay