През лятото, едно от най-предпочитаните ястия за обяд, както и за вечеря, е салатата. Има толкова много видове салата, че трудно може да ни омръзне да хапваме вкусни зеленчуци, понякога придружени от някакъв вид месо. Днес ще ви представим една салата с омари, която лесно можете да приготвите вкъщи. Вкусът на омарите и доматите е балансиран с лек, но ароматен дресинг от лимони и портокали, а естрагонът добавя свежест. Ето я и рецептата:
Рецептата е за 4 порции и ще ви отнеме около 30 минути да я приготвите.
Необходими продукти:
2 цели омара
2 супени лъжици зехтин
1½ ч. л. фино настъргана кора от портокал
1 супена лъжица прясно изцеден сок от портокал
1½ ч. л. фино настъргана кора от лимон
1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон
1 ч.л. дижонска горчица
¼ ч.л. фино настърган лук
сол
някакъв зелен листен зеленчук, като маруля или айсберг
1 голям домат
Начин на приготвяне:
Пригответе една купа с лед. След това сложете една тенджера с вода на котлона и оставете да кипне. Намалете степента на котлона и сложете омарите вътре. Не оставяйте водата да заври. Омарите трябва да стоят вътре около 10 минути. След това прехвърлете омарите в купата с лед и ги оставете да се охладят.
В друга купичка разбъркайте горчицата, зехтина, соковете и корите от лимон и портокал, лука и сол.
Почистете омарите от костите и кожичките и оставете само чистото месо.
Вземете купата, в която ще правите салатата и накъсайте марулята или айсберга. Добавете омарите, доматите и дресинга. След това овкусете с естрагон.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |