Великден наближава, а с него - и трепетното очакване и грижливата подготовка за един подобаващо пищен празник. По тази причина решихме да ви улесним като в рамките на три поредни статии ви предложим няколко идеи за вкусни предястия, ястия и десерти, които да поднесете на великденската трапеза.
Започваме със салатите, които, както се досещате, трябва да бъдат свежи, ярки и най-важното - вкусни. Освен това всички те имат още нещо общо - може да използвате вече боядисаните яйца, за да ги украсите. Ето и какви са предложенията, любезно предоставени ни от нашите колеги от Kulinar.bg.
Зелена салата с пресни гъби
Необходими са ви:
1 маруля
1 червена салата
няколко чери доматчета
100 г печурки
1 лимон
3 с.л. зехтин
див лук
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете салатата. Накъсайте листата без твърдата част.
Добавете магданоза, дивия лук и нарязаните на тънки лентички гъби.
Пригответе дресинг от зехтина и сока от лимона, залейте салатата и посолете на вкус.
Разбъркайте и добавете чери доматите - цели или на половинки.
Великденска салата
Необходими продукти:
1 маруля
1 връзка репички
1 краставица
1 червена чушка
½ връзка пресен лук
2 сварени яйца
5 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
3 с.л. оцет
маслини
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете зеленчуците и ги залейте със сос, приготвен от оцета, черния пипер, зехтина, солта и горчицата.
В средата на салатата сложете "кокошка" или "петле" от яйцата.
Сложете "очички" от маслината, "гребен" за "петлето" и две опашки от чушката.
Свежа спаначена салата
Необходими продукти:
500 г спанак
1 връзка магданоз
15 чери доматчета
2 сварени яйца
½ лимон
1 с.л. зехтин
щипка сол
Начин на приготвяне:
Измийте, изцедете и накъсайте спанака на средно големи парченца. Направете същото и с магданоза, като отстранявате дръжките.
Измийте чери доматчетата. Нарежете ги на половинки, а ако са по-големи - на четвъртинки.
Смесете свежите съставки в купа за сапата. Разбъркайте добре и добавете сока на ½ лимон. Посолете и разбъркайте отново.
Украсете с нарязаните яйца.
Още идеи за великденската трапеза може да почерпите от виртуалната кухня на Kulinar.bg.
2 | 0 |