Сауна или парна баня: Кое е по-добро?

Сауна или парна баня: Кое е по-добро?

Всички обичаме да ходим на СПА и най-вече да използваме двете най-популярни неща в СПА центровете- сауна и парна баня. 

Знаете ли обаче, че тези две неща всъщност имат ползи за здравето? Но каква е разликата между двете и как да изберете по-доброто за вас?

Какво е сауна?

Сауните използват суха топлина. Обикновено се загряват между 180 и 195 ° F с много ниска влажност, нагрявана от дървесина, газ, електрическа или инфрачервена технология (използвайки светлина за създаване на топлина). "Сауната е като да седиш в пещ", казва д-р Парих. Ето защо хората често изливат вода върху нагряти камъни в сауната - това създава пара за малко влага.

Хората могат да видят подобрена циркулация на кръвта и по-добро сърдечно-съдово здраве. Хората, които редовно използват сауна (поне четири пъти седмично в продължение на 20 минути), имат значително по-малък риск от инфаркт, инсулт и деменция.


Седенето в сауната е почти като редовното ходене по бягаща пътека. Заради топлината сърцето ви трябва да изпомпва по-силно, за да циркулира кръвта ви, което означава, че получавате някои кардио ползи, въпреки че всичко, което правите, е да седите на топлина. Хората също използват сауни, за да намалят болката и сковаността, както и да получат повече енергия и да подобрят настроението си.

Що се отнася до рисковете, трябва да внимавате с дехидратацията и замайването от горещината. Затова е важно да сте сигурни, че сте добре хидратирани преди и след сауната. Също така трябва да пропуснете сауната, ако наскоро сте имали сърдечен удар или някакви други сърдечно-съдови проблеми, тъй като това увеличава сърдечната Ви честота.

Какво е парна баня?

По принцип, парните бани не са толкова топли, колкото сауните и са много по-влажни. Обикновено парните помещения се загряват между 100 и 120 ° F и имат почти 100% влажност. Но въпреки че не са технически толкова горещи, вероятно ще усетите топлината повече в парните помещения, отколкото в сауните, поради влажността.

Парните бани имат същите ползи за здравето (и рискове) като сауните, защото ефектите от топлината са същите, независимо дали е суха топлина или влажна топлина. 

Но не се надявайте да отслабнете от посещението на парна баня или сауна. Всеки спад в килограмите ще бъде теглото на водата, заради потенето - и това важи както за сауната, така и за парната баня.

Има обаче една допълнителна полза на парните бани за хората, които имат респираторни проблеми като астма или алергии. "Лекарствата за тези видове дихателни проблеми могат да пресушат дихателните ви пътища", казва д-р Парих. "Парата ще овлажни и отвари белите дробове и ще хидратира дихателните пътища."

Сауна или парна баня?

Отново, ако имате проблеми с дишането, най-добре е да се придържате към парната баня, за да запазите дихателните си пътища хидратирани (сауната може да ги изсуши още повече), според д-р Парих. В противен случай всичко е свързано с личните предпочитания.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay