10 любопитни факта за Нейно Кралско Величество Елизабет II

Открийте малко известни факти за любимката на британския народ!

10 любопитни факта за Нейно Кралско Величество Елизабет II

На 9 септември тази година кралица Елизабет Втора официално ще стане най-дълго управлявящият монарх в британската история - цели 63 години и 216 дни. Тя е кралица повече от 60 десетилетия, а през това време 89-годишната кралска особа е станала свидетел на ужасно много промени от всякакъв мащаб - политически и семeен.

Единствената непроменима константа остава самата Елизабет - кралицата, която управлява със замах. Затова сега ви предлагаме да прочетете малко известни факти за нея и да я видите в една по-различна светлина.

1. На галено я наричат Лилибет
Още от малка членовете на семейството ѝ я наричат Лилибет, прякор, който получава, защото не е могла да произнася правилно името си. Баща ѝ - крал Джордж Шести, е обичал да казва, че Лилибет е неговата голяма гордост.

2. Обича да си слага червило на публични места
Кралицата не тръгва никъде без дамската си чанта. В нея винаги държи червило, което обича да нанася при всеки удобен случай. Тя никога не се притеснява да оправя грима си, докато е навън. Съветвала всички дами около нея, че няма нищо лошо и срамно в това да си слагаш червило по време на официално събитие.

10 любопитни факта за Нейно Кралско Величество Елизабет II

3. Праща SMS-и на внуците си
Кралицата има собствен профил в YouTube, Facebook и Twitter и се определя като един доста модерен монарх. Започва да използва мобилен телефон, за да може да изпраща SMS-и на внуците си.

4. Разговаряла е с майка си всеки ден
Бащата на кралица Елизабет умира пред 1952 гoдина, а майка ѝ живее като вдовица още 50 години след това. Тя умира на 101-годишна възраст, но дотогава двете са изключително близки и споделят общата си страст към ездата.

5. Елизабет е едва на 10, когато става наследница на трона
Веднъж, след като баща им се възкачил изненадващо на трона, по-малката ѝ сестра Маргарет я попитала: "Това означава ли, че един ден ще станеш кралица?” "Да, някой ден”, отговорила ѝ Елизабет. "Горката ти”, отвърнала сестричката ѝ.

6. Работила е като механик по време на Втората световна война
По време на Втората световна война Елизабет е решила да си поизцапа ръцете. Тя е работила като механик и шофьор. Ето откъде принц Уилям и принц Хари са наследили страстта си към военната служба.

10 любопитни факта за Нейно Кралско Величество Елизабет II

7. Принц Филип всъщност е неин братовчед
Принцеса Елизабет се влюбва в принц Филип, неин трети братовчед и гръцки принц. Те имат общи пра-пра-прадеди - кралица Виктория и принц Алберт, които пък са били първи братовчеди.

8. Станала е кралица в Кения
На 6 февруари 1952 година принцеса Елизабет е на кралско посещение в Кения заедно със съпруга си. Тогава пристига новината, че баща ѝ е починал.  Говори се, че 25-годишната Елизабет научава новината, докато се намира на върха на смокиново дърво някъде из Африка. Тя веднага се завръща в родината си за погребението на баща си и, за да поеме новите си задължения.

9. Обожава конете
Малко хора знаят за голямата любов на Елизабет към конете. Тя е отличен ездач, развъжда коне, и се е състезавала. Яздила е редом до едни от най-известните личности в областта.

10. Тя никога не показва страх
През 1982 година непознат човек нахлува в стаята ѝ, но кралицата запазва спокойствие и самообладание и разговаря с него в продължение на седем минути, преди полицията да пристигне на мястото.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay