10 факта за короната на кралица Елизабет II, които малко хора знаят

10 факта за короната на кралица Елизабет II, които малко хора знаят

Британските семейни бижута съчетават красота, лукс и преди всичко история. Сред тях се откроява императорската държавна корона, тъй като е била използвана за церемонията по коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г. Изработена е от скъпоценни камъни, перли, метали и кадифена пелерина. Този аксесоар се предава от поколение на поколение, но с течение на времето е претърпял големи промени и е оставил след себе си любопитни факти.

Ще ви представим 10 интересни факта за короната на кралица Елизабет II: 

1. Тежи около 1 килограм

Императорската държавна корона тежи около 3 паунда (това е около един килограм) поради големия брой скъпоценни камъни, които я украсяват, състояща се от диаманти, рубини, сапфири и изумруди.

2. Материалите, от които е направена

Императорската държавна корона се състои от изумителна ажурна златна рамка, почти 3000 диаманта в сребърни стойки, 17 сапфира, 11 изумруда и около 270 перли. Не само това, но има и голям диамант, в допълнение към някои рубини и сапфири, които украсяват предната и задната част на една от най -известните корони в историята.

3. Била преработена, за да стане "по-женска" 

За коронацията на Елизабет II през 1953 г. императорската държавна корона претърпяла редизайн, за да стане по-лека и по-женствена, тъй като тогава тя била само на 27 години. По този начин има разлики между дизайна, използван от Джордж VI, и този на настоящата кралица.

4. Рубинът в центъра

Бижутата, които украсяват императорската държавна корона, са привлекли много легенди и с основание. Точно отпред можете да намерите "Рубинът на Черния принц". Твърди се, че този полускъпоценен камък е принадлежал на Петър I от Кастилия, често известен като "Жестокият", а понякога и като "Праведният", преди да бъде даден на Едуард, принц на Уелс, известен като "Черния принц". На този принц е даден камъкът като подарък през 1367 г., за да успее да победи враговете си в битка.

10 факта за короната на кралица Елизабет II, които малко хора знаят

5. Има изложба на "Коронните бижута"

Повечето от кралете и кралиците на Англия са съхранявали своите корони, одежди, кълба, скиптри и други ценни предмети в известната лондонска кула, чието официално име е Кралски дворец и крепост на Нейно величество. Тези обекти са широко известни като "бижутата от короната" и са изложени, отворени за обществеността. Повече от 30 милиона души са видели тази страхотна колекция, която е може би най-посещаваната колекция във Великобритания, а може би дори и в целия свят.

6. Използва се при специални поводи

Освен че се използва на церемонията по коронацията на монарсите на Обединеното кралство, всяка година голямото бижу пътува от Лондонската кула, където обикновено се пази, чак до Уестминстърския дворец. Използва по време на традиционното встъпително слово на британския парламент. През последните години кралицата предпочита да не носи този популярен аксесоар в облеклото си поради прекомерното тегло, което поставя върху главата си, и е известно, че казва, че е "тромав".

7. Централният диамант

Било годината 1905, когато в Южна Африка бил открит най-големият диамант в света (който остава такъв до днес). Наречен е Cullinan и тежи над 3000 карата (приблизително 600 грама или около 1,36 фунта). 2 години по-късно, през 1907 г., този огромен диамант е предложен на крал Едуард VII като подарък за рожден ден. След това скъпоценният камък бил нарязан на няколко фрагмента. Един от тях, Кулинан II или "Втора звезда на Африка", е разположен точно в центъра на короната на сегашната кралица Елизабет II и е 317 карата.

8. Историята на короната

Короната е направена за коронацията на бащата на кралицата, Джордж VI, през 1937 г., но се основава на короната, предназначена за кралица Виктория през 1838 г. Терминът "императорска държавна корона" идва от петнадесети век, когато английските монарси са избрали дизайн заграден с арки, за да покаже, че Англия не е била подвластна на никаква друга сила.

9. Цената на короната

Крайните бижута имат колективна прогнозна стойност между 3 и 5 милиарда паунда (4-7 милиарда долара). Диамантът Cullinan I, който е най-големият скъпоценен камък в колекцията, е на стойност 400 милиона паунда (приблизително 550 милиона долара). Въпреки това няма официален запис за това колко струва само императорската държавна корона. 

10. 3 корони за една церемония

През 1953 г. кралица Елизабет II не носела нито 1, нито 2 корони по време на коронацията си, а вместо това променила аксесоарите си по време на събитието, в резултат на което общо 3 големи корони украсяват главата й. Първо носела държавната диадема на Джордж IV по време на церемонията. След това короната на Свети Едуард била поставена на главата на кралицата. И за да се върне в Бъкингамския дворец, Елизабет II носела Имперската държавна корона.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay