Жени са лицето на мира през 2011

Те се борят гласът на жените по света да бъде чут

Елън Джонсън-Сърлийф, Лейма Гбоуи и Тауакул Карман
Елън Джонсън-Сърлийф, Лейма Гбоуи и Тауакул Карман

Нобеловата награда за мир за 2011 година отива в ръцете на три дами. Президентът на Либерия, Елън Джонсън-Сърлийф, либерийската пацифистка Лейма Гбоуи и Тауакул Карман от Йемен, активист за защита правата на човека.

Признанието идва като резултат от непрестанната им борба за правата и сигурността на жените в цял свят и заради активната им дейност по пълноценно включване на жените в обществения и научния живот.

"Не можем да постигнем демокрация и мир в света, освен ако жените нямат същите права и възможности да се развиват в обществото, както мъжете" гласи официалното изявление на сайта на нобеловия комитет.

Елън Джонсън-Сърлийф е първата жена, демократично избрана на поста държавен глава в историята на Африка. След победата на изборите в Либерия през 2006 година тя активно налага установяването на гражданско общество в страната, съдейства за икономическото и социалното развитие и включването на жените в обществото.

Лейма Гбоуи създава движение за прекратяване на гражданската война в Либерия, в което привлича последователки от всички етнически и религиозни групи. Активно се бори жените да участват в изборите и за засилване влиянието на жените в Западна Африка.

В най-тежките моменти преди и по време на "Арабската пролет", Тауакул Карман играе водеща роля в борбата за правата на жените, както и за постигане на демокрация и мир в Йемен.

Трите дами са избрани сред рекордния брой от 241 номинирани за наградата тази година. Официалната церемонията по връчването на наградата ще се проведе в Осло на 10 декември - датата, на която светът се разделя завинаги с изобретателя Алфред Нобел. Освен една от най-престижните награди в света, те ще получават и чек за 1 милион евро.

11 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay