Кралски особи, които са се отказали от титлите си, заради любовта

Кралски особи, които са се отказали от титлите си, заради любовта

Изборът между дълг и взаимоотношения не е измислен, въпреки че сме свикнали обикновено да срещаме подобни истории в книгите и филмите. Героите на нашата статия се изправиха пред тази дилема в реалния живот и точно като героите от страниците на книгите намериха смелостта да вземат едно от най-трудните решения в живота си.

Вижте кои са знаменитостите, които се отказаха от титлите си, заради любовта:

1. Японската принцеса Мако

Мако, принцесата на Япония, наскоро се омъжи за своят любим от колежа Кей Комуро. Двойката се среща за първи път през 2012 г., в колежа. През 2017 г. те се сгодиха и започнаха подготовката за сватба. Приказката беше помрачена от факта, че Кей Комуро е обикновен човек. И според японските закони, когато жена представител на кралските особи се омъжи за обикновен човек, тя трябва да се откаже от титлата си - въпреки че няма такъв закон за мъжете кралски особи.

Мако не просто се отказа от титлата си, но също така отказа 1 милион долара, традиционно давани на кралска жена, която напуска семейството.

2. Принц Филип

Като съпруг на кралицата, покойният принц Филип имаше различни титли, включително херцог на Единбург. Въпреки това, за да се ожени за кралица Елизабет, той трябваше да получи британско гражданство и да се откаже от собствените си титли. Филип е роден като принц Филип на Гърция и Дания, но в името на любовта се отказва от правото си на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си Маунтбатън.

През първите няколко години от брака си Филип имаше титлата херцог, която в кралската йерархия е много по-ниска от титлата му по бащина линия. Едва през 1957 г. той приема името принц Филип.

3. Принц Хари

Дискусиите около решението на принц Хари и Меган Маркъл да се оттеглят от кралските си задължения бяха разгорещени и продължителни. В едно от интервютата си обаче самият Хари споделя, че причината да реши да се откаже от титлата си е семейството му.

Докато е била бременна, Меган имала проблеми с психичното здраве. И според Хари, след като се родил синът им Арчи, те решили да направят крачка назад, за да се съсредоточат единствено върху Меган и благополучието на детето си.

4. Уболратана, принцесата на Тайланд

Подобно на принцесата на Япония, Уболратана, принцесата на Тайланд, също се отказа от кралския си статут, като се омъжи за обикновен човек. Единствената разлика е, че Уболратана се омъжи за съпруга си, американеца Питър Лад Дженсън, през 1972 г.

През 1998 г. двойката се раздели, но принцесата не получи обратно титлите си и сега е известна като "Тункрамом Ин", което означава "дъщеря на кралицата регент".

Технически, тя се третира като кралска особа, но не е обхваната от тайландските закони за lèse-majesté, които забраняват накърняването на достойнството на кралското семейство.

5. Крал Едуард VIII

Историята на крал Едуард VIII, чичото на кралица Елизабет, е може би най-известната, но нашият списък не би бил пълен без него. През 1930 г. Едуард среща американска актриса Уолис Симпсън. По времето, когато връзката им започнала, Уолис бил два пъти разведен и когато Едуард бил провъзгласен за крал, той трябвало да избере между короната и любовта.

През 1936 г. Едуард абдикира от трона и се обърна към нацията чрез радиопредаване, като каза: "Открих, че е невъзможно да нося тежкото бреме на отговорността и да изпълнявам задълженията си като крал, без помощта и подкрепата на жената, която обичам."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay