Любопитни факти за "All I want for Christmas is you", които не знаете

Любопитни факти за "All I want for Christmas is you", които не знаете

Още не сте успели да украсите елхата, но тази песен вече звучи отвсякъде. Да, говорим за легендарната "All I want for Christmas is you" на Марая Кери. Дори да минат още 20 години не смятаме, че тази коледна класика някога ще излезе от мода. Просто няма да е Коледа, ако не си пуснем Марая Кери...

Хитовата песен, синоним на празничното настроение, стопля сърцата на всички още от пускането си през 1994 г. И както се оказва, когато една песен е ненадминат хит толкова дълго, тя крие и солидно количество любопитни факти за себе си. От това кой я е написал до колко пари е спечелила, ето абсолютно всичко, което бихте искали да знаете за най-добрата празнична песен на всички времена:

Песента има много версии

Освен оригинала, който всички обожаваме. Марая пуска няколко различни версии на коледния хит. Когато издаде втория си празничен албум, тя пусна екстра версия на песента. Има и вариант в колаборация с Джъстин Бийбър. Всички те са страхотни, но нищо не може да надмине оригинала.

Първоначално песента достига едва до #12 в Billboard Hot 100

Очевидно хората prez 90-те години не са оценили напълно магията, с която са били благословени, защото когато "All I Want for Christmas Is You" излиза за първи път през 1994 г., тя не успява да стигне по-далеч от 12-ото място.

Единственият празничен сингъл, класифициран като димантен

Пропускът на "Billboard #12” бива коригиран на по-късен етап, защото песента печели диамантен рекорд с продадени повече от 10 милиона бройки.

Любопитни факти за "All I want for Christmas is you", които не знаете

Песента оглавява Billboard чак през 2019 г.

Въпреки че песента №1 в класацията Holiday 100 същата година в продължение на 38 последователни седмици, "All I Want for Christmas Is You" превзема списъка Hot 100 за първи път 25 години след издаването ѝ. Това отбелязва 19-ия №1 хит на Марая в Hot 100, правейки я втора след Бийтълс.

Първоначално Марая не иска да запише песента

През 1994 г. коледните албуми са предназначени за по-възрастни изпълнители. В книгата си Hitmaker: The Man and His Music , тогавашният съпруг на певицата и музикален директор, Томи Мотола, си спомня, че тя видяла корицата на албума Merry Christmas и му казала: "Какво се опитваш да направиш, да ме превърнеш в Кони Франсис?"

Песента е написана за 15 минути

Кери е съавтор на хитовата празнична песен с ветерана композитор Уолтър Афанасиеф, който казва, че скоростта, с която са я написали, е тайната на успеха на песента. Той смята, че творбата е станала толкова известна именно, заради нейната простота.

Записана е през Август?

Живеем в лъжа, дами! Тази коледна класика първоначално е записана през лятото. Това обаче не пречи на Кери да се зареди с празнично настроение. 

"Внесоха ни коледни елхи и светлини в студиото, за да ни заредят с настроение. Искаха да добавят и изкуствен сняг.", казва Афанасиев.

Има и друга песен с това име

Вярно е, че песента на Марая е истинския оригинал, но заглавието - не толкова. Vince Vance & the Valiants пускат мелодия, наречена "All I Want for Christmas Is You" през 1989 г., но хитът на Марая си остава уникален и не звучи по нищо като кънтри песента.

Творбата е истинска машина за пари

Към 2017 г. се съобщава, че песента е спечелила 60 милиона долара от авторски права. И всяка година тя става все по-популярна, така че е безопасно да се каже, че Марая, та и децата ѝ могат да живеят само от тази песен цял живот.

В песента няма реален инструментал

Афанасиев монтира всичко на своя компютър. Единствените истински неща са Марая и нейните фонови вокалисти.

Марая печели 3 рекорда на Гинес, заради песента

Те са: празнична песен с най-високо класиране (Коледа/Нова година) в Billboard US Hot 100 от соло изпълнител, най-стриймвана песен в Spotify за 24 часа и най-много седмици в класацията Топ 10 на сингли в Обединеното кралство за коледна песен.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay