Насилието в литературата и неговите проекции в киното и на театралната сцена

Насилието в литературата и неговите проекции в киното и на театралната сцена

Предстои безплатно интерактивно обучение на тема "Насилието в литературата и неговите проекции в киното и на театралната сцена. Ефективност на гражданските организации, ангажирани с дейности за редуциране на домашното насилие с лектор Олга Минева, психолог и създател на фондация EMPROVE. То ще се състои на 2 март, сряда, от 18:00 ч. във фейсбук страницата на платформата АртАкция.

Мисията на фондация Emprove кореспондира с един извънредно наболял проблем в българското общество: физическия и моралния тормоз на жени и момичета. Целта е да се повиши осъзнатостта за най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да се променят обществените нагласи, както и да се подкрепят жени и девойки, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост; безплатна психологическа и юридическа подкрепа за жени, преживели насилие; коучинг; обучения; групови терапевтични сесии; арт инициативи и др. 

Въпроси, които ще бъдат засегнати и дискутирани в рамките на обучението:

- как изкуството пробужда желание за промяна

- по какъв начин писането и литературата могат да спомогнат за преработването на психическа травма от преживяно насилие

- силата на отчаянието, или как жертвата може да се превърне в "Жена Survivor"

- какви са първите признаци, че сме във връзка с насилник

- да поговорим за границата между любовта и насилието

- фокус върху кинопроекта РаноБудна: Пробуждане

- обсъждане на добри примери в съвременното кино, които насочват публичното внимание върху домашното насилие

За лектора:

Олга Минева е организационен психолог с научни степени по спец. "Психология" от университета в Хайделберг, Германия, и "Организационна психология" от Лондонския университет. През последните 10 години работи в подкрепа на бизнес организации и организации от неправителствения сектор в качеството си на психолог и консултант. Отдадена е на каузата за справедливо овластяване на жените и на борбата с домашното насилие. Олга е основател на фондация EMPROVE (ЕМПРУУВ), която се стреми да влияе на обществената подкрепа и нагласи по отношение на жени и момичета, преживели насилие. Отличена е с наградата "Застъпник на годината" на Български хелзинкски комитет. Олга и екипът ѝ стоят зад кампанията за ранна превенция #РаноБудна и първата по рода си общност #ЖенитеSurvivors. Олга вярва, че изкуството има незаменима роля в социалната промяна - продуцент е на късометражния клип "РаноБудна: Пробуждане", награден на фестивала Catharsis в Русия. Координатор е на творческата инициатива #ИзкуствотоПробужда, която обединява силата на литературата и визуалните изкуства в посока ранна превенция на насилието.

Съдържанието на проекта ще бъде интегрирано в сайта на АртАкция atrakcia.bg и обособено като отделна рубрика: #ВидеоАкция. Тя обхваща кратко представяне на съответния лектор, темата на обучението и записаните в Zoom дискусията видеа, качени в YouTube канала на сайта. Лекциите ще бъдат разпространени и в социалните мрежи на АртАкция и СинеЛибри, както и в мрежите на самите лектори.

Настоящата инициатива е част от проекта "Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия", разработен в съответствие с приоритетна област 3 на Програма ЕВРОПА: Насърчаване на иновативни и дигитални инициативи в сътрудничество между граждани, обществени организации и местната власт. Проектът включва девет интерактивни дигитални обучения, планирани за реализация в интервала февруари – май 2022 г. В ролята на лектори влизат изтъкнати български теоретици и практици с опит в реализацията на интердисциплинарни проекти в областта на изкуството. Тази поредица от обучения не е изолиран акт, а дългосрочна стратегия на организаторите за насърчаване на траен обществен дебат през анализ на посланията на съвременното изкуство (с фокус кино, театър и литература) по посока активизиране на културните мениджъри и специалистите в областта на филмовата и сценичната драматургия и създаване на условия за повишаване на гражданската чувствителност и непримиримост към всякакви форми и прояви на антихуманност и незачитане на основни човешки права.

Проект "Панел от дигитални обучения на социалнозначими теми за млади специалисти в областта на филмовата и театралната драматургия" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма "Европа" 2021 от Фондация "Синелибри" в партньорство с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Фондация "Сингъл Степ".

Мненията и/или заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay