Как бихте реагирали, ако ви нападнат на улицата?

Как бихте реагирали, ако ви нападнат на улицата?

Според тъжната статистика 28% от жените в България са преживели физическо и/или сексуално насилие от 15-годишна възраст нагоре. За съжаление преоцените непрекъснато и макар това е с 5% по-ниско от средното за ЕС (33 %) ние сме сред жените, които се страхуват да вървят сами по улиците.

Предполагаме, че на всяка от вас се е счувало да изпадне в паника, когато някой върви зад вас, особено когато навън е тъмно. Сигурно постоянно се оглеждате около себе си и непрекъснато сте нащрек за хората и обстоятелствата наоколо. Чувствате се застрашена, когато някой ви заговори на улицата. Избягвате да излизате сама по тъмно. Винаги държите ключовете си в ръка като средство за самозащита.

Можем да продължим да изброяваме, но предполагаме, че почти няма жена, която да не е минала през това. Фактът, че ни се налага да се подготвяме психически за всяко излизане навън и винаги да очкаваме най-лошото е неуспорим. И това е много тъжно.

Точно затова би било полезно да обменим опит относно това как да се защитаваме, когато попаднем в опасна ситуация. За съжаление навън дебнат недобронамерени хора, които само чакат да ни навредят. Как да се пазим? Как да реагираме, ако някой ни посегне? Какво е добре да знаем за тези хора?

Ние не сме специалисти по самозащита, но сме попадали в ситуации, в които сме се чувствали застрашени. 

Най-често срещаме мъже, които попадат в категория "извратеняци". Това са онези хора с шлифери, които показват мъжкото си достойнство или извършват нецензурни действия в близост до жени. Това, което трябва да знаете за тези хора е, че те са страхливи и в моментът, в който се развикате или посегнете към тях те спират да правят, каквото правят и побягват.

Те не са опасни, но съществуват друга група насилници, които прибягват до физически контакт. Обикновено те заговарят жертвата, след което е възможно да посегнат към нея с цел да я докоснат по някои интимни части. Ясно, че никоя жена не си дава сметка как би реагирала в подобна ситуация, но от наш опит можем да кажем, че подобно на ексхибиционистите, тези мъже също са страхливи. За да спасите от подобно посегателство трябва да повишите тон и да се опитате да избутате насилника.

Но какво да правим, ако ситуацията ескалира?

Не го пожелаваме на никого, но за съжаление много жени стават жертви на сексуално или физическо посегателство. Ако нападателят ви хване в гръб, можете да опитате да се измъкнете като приложите сила. Използвайте лакътя си, с който да го ударите с всичка сила. Целете се в слабите му места и ако се налага използвайте пръстите си, за да посегнете на очите му.

Ако решите да използвате остри предмети, бъдете внимателна, защото нападателят може да използва своята ловкост и да ги използва срещу вас.

Преди всичко, помнете, че при нападение не трябва да бягате към затворени помещения и задънени улици с цел да се скриете. Така нападателят ще има много по-лесен достъп до вас. Ориентирайте се към място с много хора. Викайте за помощ или помолете за съдействие от страна на случен минувач. Понякога спасението е просто да бягате с всичка сила, докато не се измъкнете.

Имате ли опит с посегатество на улицата? Ще бъде полезно да обменим опит по темата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay