София Борисова е любимият български дизайнер според зрителите на БНТ

София Борисова е любимият български дизайнер според зрителите на БНТ

Зрителският вот на БНТ и "Любимците на България" определи София Борисова за най-обичан български дизайнер. Наричана още "Кралицата на дантелите", тя е трикратен носител на "Златна игла". Правила е впечатляващи ревюта в сградата на виенското кметство, в централата на ЮНЕСКО в Париж и на Седмицата на модата в Рим. В класацията бяха номинирани още Ина Асса, Невена Николова, Антония Йорданова, Евгения Живкова, Боряна Вътова и Кристина Милева.

"Любимците на България" продължава с гласуването в категория Наука, в която водещият Миро представи личностите, събрали най-много зрителски предложения. Гости и коментатори в студиото бяха доц. д-р Милена Георгиева - молекулярен биолог, директорът на Британския съвет в България - Любов Костова, журналистът и международен репортер - Жоро Милков и комуникаторът на науката - имунологът Никола Кереков.

проф. Николай Овчаров 

Проф. Николай Овчаров е археолог, който е един от пионерите на културния туризъм в България. Той успява да разкрие цялата загадка около археологическите разкопки на обекта Перперикон, храма на Орфей при с. Татул, манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кържали, Велики Преслав. Неговата мисия е да възражда културно-историческия туризъм в България, пресъздава и обяснява на разбираем език историческия разказ. 

проф. д.н. Христо Пимпирев

Проф. д.н. Христо Пимпирев е учен и полярен изследовател, повелителя на пингвините и доайенът на българската антарктическа програма, който посещава Южния полюс почти всяка година и му предстои 30-тата експедиция. Благодарение на неговите усилия България притежава частица земя на 13 хиляди километра от София. Успява да получи научно-изследователски кораб с името Св. св. Кирил и Методий, с който българските изследователи да пътуват. За него казват, че е надарен с лудост, с която може да разбие неразбиваеми стени. 

проф. д-р Леандър Литов 

Той е учен, начело на българския екип в ЦЕРН, ръководи екип от учени, които работят по откриването на лекарства срещу Ковид 19. Търси и открива елемнтарната частица "бузонът на х", божествената частица, семето на мирознанието. Едно от фундаменталните открития на 21 век. Той подготвя следващата генерация български учени. 

д-р Мария Ивановска 

Д-р Мария Ивановска е главен асистент към катедра "Микробиология и имунология" и научен изследовател към научноизследователския институт на Медицинския университет в Пловдив. Основното направление върху, което работи е психоневроендокриноимунология. Тя е и лекар -специализант по клинична имунология в Университетската болница "Св. Георги". Тази година е избрана за носител на престижната награда "Питагор" и е отличена за приноса си като млад учен.

 д-р Ваньо Везиров 

Д-р Ваньо Везиров основава биотехнологична компания за 3D принтиране на персонализирани медицински импланти за хора и животни, както и за изработка на 3D анатомични и хирургични модели. Неговата страст е да създава медицински решения свързани с високите технологии.  Последният му проект е свързан с добавена и виртуална реалност в сферата на медицината. Във времена на пандемия той дава възможност на студентите да изучават анатомия от вкъщи.

д-р Йордан Георгиев 

Той е биохимик, който прави задълбочени изследвания върху полизахариди от цветя. Специализира в Германия, Норвегия, Чехия, Япония, но се връща да работи и живее България. Преподавател и пътеводител в науката за неговите студенти от Медицинския университет в Пловдив, в момента той е и част от Чешката академия на науките. През 2019 г. е номиниран за престижната награда "Питагор". 

проф. Николай Витанов

Проф. Николай Витанов е учен, физик и математик, който разбира от генетика и биология, написва книга публикувана от небезизвестното издателство "Шпрингер". Книгата му получава награда на Съюза на учените в България през 2017 г. Има публикации в най-престижни международни списания. Геният му отдавна е признат на запад, а у нас стана медийно известен като ръководител на екип за анализи към Националния оперативен щаб. 

Припомняме, че златният медал в категория Спорт, зрителите връчиха на Ансамбъла по художествена гимнастика, най-много гласове в категория Кино и театър получи Мариус Куркински, категория Популярни двойки - Дует Ритон, в категория Литература – писателката Здравка Евтимова, а в категория Медицина - д-р Георги Стаменов.

Видеата на номинираните в категория Наука на "Любимците на България" може да гледате на bnt.bg/lubimcite. Гласуването за тях продължава до неделя, 7 ноември.

Гледайте "Любимците на България" всеки четвъртък от 21:00 ч. по БНТ 1 с водещ Миро

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay