5 ползи за здравето от секса

5 ползи за здравето от секса
unsplash

Изследванията показват, че сексът има много ползи за физическото и психологическото здраве. Можете да почувствате тези ефекти чрез секс с партньор или мастурбация. Дори просто, интимно поведение като държане за ръце или прегръдка може да подобри психическото ви благополучие.

Прочетете повече за ползите от сексуалната активност, оргазмите и интимността:

Сексът може да намали стреса и безпокойството

Сексуалната активност може да има положителни и здравословни ефекти върху психологическото благосъстояние чрез намаляване на симптомите на стрес, тревожност и депресия, според проучване от октомври 2020 г., публикувано в Journal of Sexual Medicine. Проучването установява, че сексът има защитен ефект срещу свързаната с карантината тревожност и разстройства на настроението по време на COVID-19.

Интимното поведение - включително държане за ръце, прегръдки и целувки - също може да намали нивата на кортизола (хормона на стреса).

Сексът може да подобри съня

Както оргазмите с партньор, така и тези по време на мастурбация са свързани с усещането за по-добър сън в проучване от март 2019 г. на 778 участници, публикувано в списание Frontiers in Public Health. Изследването предполага, че сексуалната активност може да ви помогне да спите. 

Други изследвания са открили връзка между лошия сън (по-специално тежестта на безсънието) и сексуалната функция. Въпреки това, проучване, публикувано през септември 2018 г. в Journal of Psychosomatic Research, не може да определи дали нарушението на съня води до проблеми със сексуалната функция или е обратното. 

Сексът е форма на упражнение

Сексуалният акт може да бъде физическа активност с умерен интензитет, равна на джогинг или спокойно плуване, според преглед от февруари 2022 г., публикувано в списанието Archives of Sexual Behavior. Средната сърдечна честота по време на полов акт варира от около 90-130 удара в минута (bpm) и достига почти 170 bpm.

Тези числа могат да варират в зависимост от сексуалната позиция, здравословното състояние и пола. Но заключението от прегледа: "Сексуалното сношение може значително да допринесе за физическото здраве и може да се разглежда като форма на физическа активност."

Може би сте чували, че сексът може да повлияе на тренировката ви на следващия ден - атлетите понякога се въздържат преди големи състезания. Но проучване от януари 2019 г., публикувано в списание Sexual Medicine, не открива значителни разлики в изпълнението на физическите упражнения между хората, които са имали полов акт предната вечер, и тези, които не са. 

Сексът може да увеличи интимността и обвързването

Изследванията показват, че сексът може да доведе до повишена любов, доверие и интимност в отношенията, според преглед от ноември 2020 г., публикуван в списанието Sexual Medicine Reviews. Хората също могат да станат по-добри в идентифицирането и изразяването на емоциите си.

Оргазмите освобождават окситоцин, хормон, който насърчава социалните връзки, според преглед от септември 2017 г., публикуван в списание Current Topics in Behavioural Neurosciences. Можете да се почувствате по-близо до партньора си, когато имате страхотно преживяване с него. 

Сексуалната активност може да защити когнитивното състояние

Изследванията показват, че сексуалната активност при възрастните хора е свързана с по-добро представяне на някои когнитивни тестове.

Проучване от януари 2016 г., публикувано в списание Age and Aging, установява, че хората на възраст между 50-89 години, които са участвали в сексуална активност, са се справили по-добре на тестове за памет и изпълнителни функции (умения като вземане на решения, гъвкаво мислене и самоконтрол). Авторите предполагат, че това може да се дължи на освобождаването на допамин по време на полов акт - хормон, за който е доказано, че подобрява мисловните процеси.

Друга статия, публикувана през юни 2017 г. в Journals of Gerontology: Series B, повтаря проучването от 2016 г. с хора на възраст 50-83 години. Също така установява връзка между сексуалната активност и по-високите резултати от тестовете за когнитивно функциониране.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay