Извънматочна бременност: признаци и лечение

Извънматочна бременност е състояние, което се случва, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи някъде извън матката.

Извънматочна бременност: признаци и лечение

Какво е извънматочна бременност?

При извънматочна бременност оплодената яйцеклетка започва да расте някъде другаде, а не в нормалната лигавица на матката, обикновено в една от фалопиевите тръби. Извънматочната бременност засяга около 1 на 100 бременности.

Извънматочната бременност създава потенциално животозастрашаваща ситуация за майката, така че е много важно да се лекува бързо. За съжаление, не е възможно да се запази бременността, ако случаят е такъв. Може да е трудно да се примирите с това и да имате нужда от подкрепа - не се срамувайте да я потърсите и при специалист.

Какво причинява извънматочна бременност?

Всяка жена може да има извънматочна бременност. Всъщност около една трета от жените, които претърпяват извънматочна бременност, нямат известни рискови фактори. Но има някои неща, които могат да увеличат риска от извънматочна бременност. Те включват:

  • възпалително заболяване на таза (възпаление на женската репродуктивна система, обикновено причинено от инфекция, предавана по полов път)
  • предишна извънматочна бременност (рискът от друга извънматочна бременност е около 10%)
  • предишна операция на вашите фалопиеви тръби
  • лечение на безплодието, като IVF 
  • забременяване, докато използвате контрацепция като вътрематочно устройство (IUD) или вътрематочна система (IUS) за контрацепция 
  • пушене
  • възраст (рискът е най-висок при бременни жени на възраст от 35 до 40 години).

Какви са признаците и симптомите на извънматочна бременност?

Свържете се с личния си лекар или се обадете на гинеколога си, ако имате комбинация от някой от следните симптоми и смятате, че може да сте бременна, дори ако не сте имали положителен тест за бременност.

Симптомите на извънматочна бременност обикновено се развиват между 4-та и 12-та седмица от бременността.

Вагинално кървене

Вагиналното кървене  по време на бременност обикновено е малко по-различно от редовния ви цикъл. Често започва и спира и може да е воднисто и тъмнокафяво на цвят.

Вагиналното кървене по време на бременност може да е често срещано и не е непременно признак на сериозен проблем, но винаги трябва да получите медицински съвет,  ако го имате.

Стомашни болки

Може да имате  болка в стомаха, обикновено ниско долу от едната страна. Може да се развие внезапно или постепенно и може да бъде упорито или да идва и да си отива.

Болка във върха на рамото

Болката във върха на рамото е необичайна болка, която се усеща там, където свършва рамото и започва ръката. Трябва незабавно да получите медицински съвет, ако получите това.

Не разбираме напълно защо се случва тази болка. Смята се, че е свързано с наличието на течност или кръв, изтичаща в таза или долната част на корема, което се случва при извънматочна бременност. В тази област има нерви, които са свързани с рамото ви. Дразненето на тези нерви може да доведе до болка във върха на рамото.

Дискомфорт при ходене до тоалетната

Може да имате болка, когато отивате до тоалетна. Може също да имате диария или запек.

Някои промени в нормалните ви модели на пикочния мехур и червата са нормални по време на бременност. Тези симптоми могат да бъдат причинени от инфекции на пикочните пътища и стомашни проблеми. Но все пак е добра идея да получите медицински съвет.

Симптоми на разкъсване

В някои случаи извънматочната бременност може да стане достатъчно голяма, за да отвори фалопиевата тръба. Това е известно като разкъсване.

Разкъсванията са много сериозни. Операцията за възстановяване на фалопиевата тръба трябва да се извърши възможно най-скоро.

Признаците на разкъсване включват комбинация от:

  • остра, внезапна и силна болка в корема
  • чувство на силно замайване или припадък
  • гадене
  • блед цвяр на кожата

Разкъсването може да бъде животозастрашаващо, но за щастие те са необичайни и лечими, ако се лекуват бързо. Смъртните случаи от разкъсвания са изключително редки.

Как се лекува извънматочна бременност?

За съжаление, единственият начин за лечение на извънматочна бременност е прекратяването на бременността. Това може да бъде много тревожно и може да имате нужда от подкрепа след това, за да се примирите със случилото се.

Вашият здравен екип ще говори с вас за вашите възможности и какво означава това за вас. Не всички тези опции ще бъдат подходящи и ще зависят от:

  • колко седмици сте бременна
  • вашите симптоми 
  • ако има обилно кървене в стомаха
  • вашите нива на hCG (хормона на бременността)

Важно е да разберете всичките си възможности и какво може да означава това за вас и способността ви да забременеете отново (ако искате). Не се страхувайте да задавате толкова въпроси, колкото е необходимо, и да изразявате всички притеснения, които имате относно случващото се.

Има 3 възможности за лечение на извънматочна бременност.

Изчакване бременността да приключи сама

Изчакване бременността да приключи сама по естествен път (спонтанен аборт), без лечение. Обикновено е възможно само когато бременността е все още в ранен етап и когато имате малко или никакви симптоми.

Вашият лекар ще трябва да проверява нивата на hCG (хормоните на бременността) на всеки няколко дни, докато се върнат към нормалното. Това е, за да се уверите, че бременността е приключила напълно. Може да се нуждаете от повече сканирания и изследвания.

Медикаменти

Ще ви бъде дадено лекарство или инжекция. Това спира развитието на бременността и тя постепенно ще изчезне. Ако Ви бъдат дадени лекарства, вашата фалопиева тръба не се отстранява.

Може да се наложи да останете в болница през нощта. Много жени изпитват известна болка през първите няколко дни, но това трябва да се уталожи, ако приемате парацетамол.

Ще трябва да се върнете за преглед през първата седмица и след това веднъж седмично, за да проверявате нивата на hCG. Може да отнеме няколко седмици, за да се уверите, че бременността е приключила напълно и може да се нуждаете от допълнителни ултразвукови изследвания. През това време не трябва да правите секс. Също така трябва да избягвате забременяване, като използвате надеждна контрацепция поне 3 месеца.

Някои жени, които приемат лекарства, все пак може да се нуждаят от операция.

Хирургия

Целта на операцията е да се премахне извънматочната бременност. Операцията ще бъде или лапароскопия или лапаротомия (отворена операция). Може да отнеме повече време за възстановяване, ако имате отворена операция.

Може да имате отстранена фалопиева тръба (известно като салпингектомия). 

Ако имате само 1 тръба или другата ви тръба не изглежда здрава, може да бъдете посъветвани да си направите салпинготомия. Тази операция има за цел да премахне бременността, без да премахва тръбата. Това означава, че имате по-висок риск от друга извънматочна бременност, но все пак ще можете да забременеете по естествен път. Ако не сте отстранили фалопиевата тръба, ще трябва да проверявате нивата на hCG, докато се върнат към нормалното.

При спешен случай

Ако фалопиевата тръба се е спукала, ще се нуждаете от спешна операция за отстраняване на спуканата тръба и бременността. Вашите лекари ще трябва да действат бързо.

Ще мога ли да имам бебе в бъдеще?

За повечето жени извънматочната бременност е еднократно събитие и не се случва отново. Дори ако имате само една фалопиева тръба, шансът ви да забременеете го има, но е леко намален.

Ако забременеете отново, може да ви бъде предложено ултразвуково изследване на 6 до 8 седмица, за да се потвърди, че бременността се развива в утробата.

Говорете с лекаря си, ако не искате да забременеете отново. Някои форми на контрацепция може да са по-подходящи след извънматочна бременност.

Как може да се почувствате при извънматочна бременност

Извънматочната бременност може да има огромно въздействие върху вашето психично здраве. Всеки е различен, но вероятно ще имате много чувства и емоции и може да  ви трябва време, за да се примирите със загубата на бебе

В крайна сметка може да искате да опитате за друго бебеОпитайте се да запомните, че възможността за нормална бременност следващия път е много по-голяма от възможността за друга извънматочна бременност.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay