Всичко, което трябва да знаем за новия вид хормонална мъжка контрацепция

Всичко, което трябва да знаем за новия вид хормонална мъжка контрацепция

Милиони жени по света са свикнали с употребата на традиционните методи за контрацепция. Независимо дали говорим за противозачатъчни хапчета, вътрематочна спирала или друг метод, общото между тях е, че всички те са ориентирани към женското съсловие. От тук следва, че цялата отговорност за забременяването се пада на дамите.

Всичко, което трябва да знаем за новия вид хормонална мъжка контрацепция

Покрай забраната на абортите с редица щати на САЩ, темата за забременяването отново подбуди гореща дискусия сред обществото. И докато в момента милони жени там са изправени пред огромно предизвикателство, изглежда че отново отговорността на мъжете в тази област остава на заден план. Но това е напът да се промени.

Оказва се, че учени в САЩ разработват мъжка хормонална контрацепция, която може из онови да промени начин, по който двойките се предпазват от нежелана бременност. Cosmopolitan ни предоставя подробна информация относно новия вид мъжка контрацепция, която се разработва в момента. Става дума за гелът NES/T, който като консистенция изглежда като дезинфектант за ръце.

Даяна Блайт, д-р от Програмата за развитие на контрацептивите в Националния здравен институт на САЩ е човекът, който финансира проучването. Тя обяснява какъв е начинът, по който работи продуктът.

Тестваните субекти (мъже на възраст от 18 до 50 години, които са в моногамни отношения с жени на възраст от 18 до 34 години) разтриват по една доза NES/T върху всяко рамо всяка сутрин, след душ. Изследваните двойки се съгласяват да правят незащитен секс веднъж месечно в продължение на цяла година, докато изследователите провеждат редовни анализи на семенна течност и кръв, за да проследят ефектите на NES/T. Гелът е формулиран така, че да потиска производството на сперматозоиди чрез потискане на лутеинизиращите и фоликулостимулиращи хормони на мъжа, важните химикали, необходими за производството на сперма. Това се случва благодарение на брандирания прогестин Nestorone и синтетичен хормон, който се използва от години във вагинален контрацептивен пръстен и за лечение на ендометриоза.

Всичко, което трябва да знаем за новия вид хормонална мъжка контрацепция

"Гелът намалява хормоните, произвеждащи сперматозоиди, почти до нула. Освен това почти изкоренява производството на тестостерон, което би било контрапродуктивно за сексуалното представяне, затова производителите на лекарства добавиха малко тестостерон – известен още като "Т" – за да заменят това, което липсва.", казва Джон Амори, доктор по медицина, професор във Вашингтонския университет и съизследовател в процеса в Сиатъл. 

Дев Белман, 29-годишен мъж от Сиатъл, който смята себе си за феминист, винаги е бил любопитен относно тази възможност. Той се присъединява към изпитването на NES/T през 2019 г. Към този момент всичко изглежда не особено рисково, особено след като всички ефекти би трябвало да бъдат обратими, а неговата партньорка употребява противозачатъчни плътно от четири години. Той силно вярва, че мъжете трябва да поемат повече отговорност. Изследванията сочат, че нивото му на тестостерон се покачва значително и води до по-високо либидо и повече спонтанни ерекции.

Процесът на нанасяне обаче поставя някои предизвикателства. Гелът отнема четири часа, за да се абсорбира напълно, което означава, че голите рамене на Сет не могат да докоснат кожата на никой друг през това време. Притеснен, че това ще се отрази върху активностите с малкия му син. 

След като това проучване приключи, следващата стъпка е клинично изпитване фаза III, включващо хиляди двойки (и вероятно фармацевтичен партньор, който вярва в неговия търговски потенциал, отбелязва д-р Амори). След това производителите ще се надяват да получат одобрението на FDA. Целият процес може да отнеме още 10 години, но Блайт казва, че обратната връзка от реалните хора има огромна стойност. Те са нетърпеливи да продължат да го използват, а жените с удоволствие биха прекъснали употребата на досегашните методи.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay