Защо спешната контрацепция беше идеалният вариант за мен

Защо спешната контрацепция беше идеалният вариант за мен

Инциденти се случват. И ако презервативът неочаквано се скъса или сте пропуснали да приемете последната доза противозачатъчно хапче, тези "злополуки" могат да имат много по-големи последици. Но не е нужно да се стресирате, да се тревожите или да изпадате в паника след като сте сгафили с контрола на забременяването. Тук се появява спешната контрацепция, ако да имате дете не е част от петгодишният ви план или деветмесечния.

Днес, лесно колкото да си закупите едно просто прахче против настинка, може да се сдобиете и с хапче за след секс. То се предлага в повечето аптеки, а в някои държави е възможна поръчката му онлайн. Хапчето действа като предотвратява или забавя овулацията. Това не е хапче за аборт. Ако яйцеклетката вече е оплодена, спешната контрацепция няма да направи нищо. Ако се използва в рамките на 72 часа след гафа (примерно при скъсване на кондома) или секс без предпазни средства, хапчето е с около 80 процента ефективност. Съществуват проучвания, които отбелязват, че има по-висок процент на неуспех при жени с тегло над 80 килограма. Но според други няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че все още тези жени не трябва да го приемат.

Две жени ни споделят защо са стигнали до ползването на спешната контрацепция, когато обичайният им контрол върху раждаемостта не я е прекъснал.

"Презервативът се скъса"

"Когато преди няколко години презервативът на моето гадже се скъса, щях да полудея. За пръв път ми се случваше подобно нещо, така че не знаех какво мога да направя по въпроса. Гугъл ми се притече на помощ и гаджето ми отиде да ми купи спешна контрацепция, докато стоях вкъщи паникьосана. Не взимах други предпазни средства, така че когато кондомът се скъса, нямаше нищо, което да попречи на бременността."

"Бях проучила нежеланите реакции, преди да взема хапчетата, които нервните хора като мен никога не бива да правят. И ги преглътнах в очакване да получа страшни болки в стомаха, главоболие, чаках и промени в настроението – но тези нежелани реакции никога не се появиха. Всъщност се почувствахтолкова добре след това – бях пълна с енергия и настроението ми беше приповдигнато, че гинекологът ми ме насочи към ендокринолог, който откри, че годините на тревожност, ПМС и нередовност на цикъла са причинени от хормонален дисбаланс.", Петя, 30 г.

"Не бях готова да имам деца"

"Приемам различни различни противозачатъчни таблетки от почти десетилетие. През това време няма нито един ден цикъл, нито една капка кръв. Всеки лекар, с когото говорих ми препоръчваше различен тип хапче, но това няма значение. Така се притесних, че неволно мога да забременея и без главния индикатор за бременност – пропуснат цикъл, нямаше да мога да разбера какво се случва."

"Така ако правех секс и нещо се случеше след това, което може да окаже влияние на ефективността на хапчетата, като това да ги пия по-късно, да съм болна и да повръщам, вземах бързото хапче. По-добре да съм сигурна, отколкото да съжалявам. В миналото не бях готова да имам деца. Днес все още не съм. Използвала съм спешна контрацепция поне 10 пъти през последното десетилетие."

"Преди да го взема се чувствам гневна и притеснена от възможността за не планирана бременност. След това се чувствам облекчена. Радвам се, че живея на място, където те са достъпни. Не съм страдала от гадене и повръщане. Винаги съм се чувствала добре, след като приема хапчето, ако не и по-добре от преди.", Ивана, 32 г.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay