Американски балет гостува в София в началото на юни

Балетът среща България и САЩ

Сюзан Фарел, музата на легендарния хореограф и архитект на съвременния класически балет Джордж Баланчин, ще постави в София две от неговите най-изящни творби - "Дивертименто Брилянт" и "Агон", съобщиха организаторите. Събитието ще се състои в три поредни дни - 9, 10 и 11 юни от 19:00 ч. в Софийска опера и балет.

 

"Дивертименто Брилянт" и "Агон" ще направят съответно своята европейска премиера и премиера за Източна Европа. Балетът на Сюзън Фарел - трупата на "Kennedy Center" (Вашингтон) ще излезе на сцената заедно с танцьорите на Софийска опера и балет. Влиянието на Баланчин върху балета ще бъде разпростряно и доразвито в други две постановки с характерен за XX в. почерк - "Stepping Stones" и "Сюита Вардар". Техни хореографи ще са респективно Катрин Поузин и Момчил Младенов.

 

Важно е да се знае, че "Агон" от 1957 г. е последното от революционните съвместни произведения на Баланчин и Игор Стравински. "Stepping Stones" на Катрин Поузин ще бъде представена за пръв път в Европа, а "Сюита Вардар" на Момчил Младенов е първа балетна постановка по музика на Панчо Владигеров със световна премиера у нас.

 

"Изкуството може да играе ролята на посланик и тъй като в България не се поставя американски балет, това е възможност за изграждане на мост между двете култури," казва Момчил Младенов. "Аз придобих първоначалната си балетна подготовка в България. Техниката, издържливостта и постоянството, възпитани у мен тук, ми дадоха възможност да успея в света на американския балет. България е страна с дългогодишни традиции в класическия балет.

 

Моето развитие в балета се дължи на работата ми със Сюзън Фарел и Катрин Поузин. Развълнуван съм, че успях да ги доведа заедно. Това е най-големият проект на културен обмен в областта на балета между САЩ и България за последните двайсет години."

 

Музиката ще бъде в изпълнение на оркестъра на Софийска опера и балет под палката на диригент Борис Спасов. Гост диригент за "Агон" ще бъде Лейф Балянд. Пианистът Георги Черкин ще изпълни Глинка като гост солист в "Дивертименто Брилянт", а музиката на "Stepping Stones" е композирана от носителката на "Грами" Джоан Тауър.

 

Организатор на събитието е сдружение "Cultural Bridges" в партньорство с Фондация Америка за България и Софийска опера и балет. Билетите са в продажба в билетния център на Софийска опера и балет, както и на eventim.bg, operasofia.bg и klikshop.bg. Цените са обичайните за премиерен и нормален спектакъл.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay