Арт жените имат свой фестивал и се борят срещу домашното насилие

Фестивал на жените в изкуствата

Арт жените имат свой фестивал и се борят срещу домашното насилие

Осми март далеч не е единственият ден, в който ние, жените, можем да празнуваме. Това важи с още по-голяма сила за тези от нас, които се занимават с някакъв вид изкуство, защото вече започнаха инициативите, отбелязващи първия за България Фестивал на жените в изкуствата "SWAN".

 

Международният празник SWAN Day (Support Women in Arts Now Day) за пръв път се пренася на родна територия. Отбелязва се в още 13 страни и традиционно заема последната събота от месец март. Тази година датата е 26 март, а събитията, свързани с него, започват няколко седмици по-рано, като продължават и през април.

 

Фестивалната програма у нас е планирана за дните от 6 до 10 април, а домакин е "Червената къща". Участие вече са заявили над 25 представителки на съвременното българско изкуство. В рамките на събитието ще бъдат проведени множество изложби, пърформънси, уъркшопи, прожекции, концерти, дебати и дискусии. Целта на организаторите е да представят изкуството на българските жени в неговото изненадващо и специфично разнообразие на форми, подходи, идеи и начини на изразяване.

 

Специална тема ще бъде борбата с насилието над жени, а събитията в "Червената къща" ще протекат под мотото "Код червено".

 

Част от участниците "SWAN" са Татяна Форева, която се занимава с керамика, Мариета Деспова (озеленяване, декорация), Екатерина Хаджи (арт грим), Златка Тимонова (хореограф народни танци), Лена Захариева (hand-made картички, опаковки, декорации), Нина Колева (картини на стъкло), Таня Евтимова (актриса, режисьор), Мая Дългъчева (писателка), Деси Димова (композитор, музикант), Благовеста Маркова (aрт фризьор), Вера Петкова (фотограф), Боряна Янкова (хореограф Lady Style Hip Hop), Ана (лате арт), Надя Петрова (уъркшоп здравословно готвене), Альона Петришка (кукломайстор), арт сдружението "Art Unity", Сияна Карапанова и много други.

 

През 2010 година за първи път в историята на филмовите награди Оскар жена — Катрин Бигълоу, взе престижната награда за режисура. Световните анализатори все по-активно смятат, че по време на бунтовете в страните от Северна Африка и Близкия Изток, жените са проявили своята непремиримост и позиция и са повлияли върху катализирането на процесите. В Германия пък вече тече обществен дебат за въвеждане на квота за гарантирано участие на жени във висшите етажи на бизнеса. Преосмислянето на женското присъствие в обществения живот неминуемо се трансформира и като ново усещане в изкуството, правено от жени. Именно тази нова гледна точка има амбицита да покаже първият Фестивал на жените в изкуствата "SWAN".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay