Откриват се "Европейски писателски срещи-Пловдив"

На 13 септември идва известният френски писател Давид Фоенкинос

Откриват се "Европейски писателски срещи-Пловдив"

Тази есен, по инициатива на Недялко Славов и Божана Апостолова, в Пловдив стартира важно международно събитие в областта на литературата. Под егидата на Община Пловдив се откриват " Европейски писателски срещи - Пловдив”, които ще привличат големи съвременни европейски писатели и поети.

Сред поканените тази година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – "Гонкур”, "Маларме”, "Фемина”, "Рьонодо”, "Хуан Рамон Хименес”.

Откриват се "Европейски писателски срещи-Пловдив"

Не пропускайте срещата с автора на "Шарлот” и "Деликатност” – големия френски писател Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град!

Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. "Деликатност", излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда "Рьонодо" и "Гонкур на гимназистите” 2014 за романа си "Шарлот" – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

Откриват се "Европейски писателски срещи-Пловдив"

"Международни писателски срещи – Пловдив” е знаковата литературна проява в програмата "Пловдив - европейска столица на културата” и е част от Есенния салон на изкуствата. Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. В програмата за 2017 година присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay