Твоята собствена библия, с твоите собствени пороци

Порокът не е слабост!

Поглеждам в тълковния речник значението на думата порок: слабост, страст, наклонност, недостатък, несъвършенство, непълнота и още куп думи, започващи с НЕ. Ама, сериозно ли?! В моя личен тълковен речник, основан на житейски опит и преживявания, бих добавила: удоволствие, радост, наслада.

 

Когато на нещо му е лепнат етикет "лошо", то значи е негодно за употреба. На всички ни е ясно, че е разрушително и вредно. Трябва да се откажем от него, след като сме опитали сладостта му. Аз пък мисля, че отказването не е точното решение на вредния проблем. Намаляването на дозата е. Защото не са много хората, свикнали да живеят в мир и любов със своя порок, но въпреки това един слънчев ден да се осмелят да го отпратят с лека ръка там, откъдето е дошъл.

 

Едно от най-изтърканите и клиширани изрази е, че: "Към хубавото се привързваме най-лесно", и въпреки това, често напълно осъзнато и доброволно се пристрастяваме към своя вреден навик. И няма как иначе. Кой би устоял на див, разтърсващ секс, гарниран с килограми вредна храна и кутия цигари за десерт... и това само за закуска. Никой! Мисля, че и не трябва. Просто се старайте този сценарий да не бъде на дневен ред, седем дни в седмица – понякога, за разпускане, защо не? Но всеки ден, докато изпразните кредитната си карта и заприличате на едвам-движещо се чудовище – е, не благодаря! Преувеличавам, но за да усетите накъде бия.

 

Идеалната доза за "консумиране" на нашите пороци трябва да бъде малка, но стойностна. Тогава ще е десеторно по-сладка и също толкова пъти по-полезна за здравословното ни състояние. Хем няма да се тровим с грешните храни, цигари, алкохол, МЪЖЕ, хем те все още ще присъстват в живота ни и ще са там, когато ни се прииска да им се насладим. Имаше и едно друго клише, идеално вписващо се тук:

"За да избегнеш изкушението, отдай му се!"

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay