Тенденцията „Анти-красота“ се грижи за психичното ни здраве

Тенденцията „Анти-красота“ се грижи за психичното ни здраве
Canva

Когато една тенденция за красота стане популярна, всички ние веднага се втруваме да я следваме. Разбира се, всеки тренд си има и свое противоположно течение, което му се противопоставя с пълна сила.

Нoрмално е определена група от хора да се бунтуват срещу вече наложили се масови тенденции. Все пак не е реалистично всички да харесваме едни и същи неща.

От една страна, хората могат просто да харесват това, което отговаря на вижданията им. Може би по-късата коса подхожда на формата на лицето ви или сте любител на бляскавия грим. И все пак анти-красивото движение съществува от векове. Някога хората бяха хулени, ако се осмеляха да престъпят линията (Бритни Спиърс за бръсненето на главата си и Памела Андерсън за споделянето на опита си с пластична хирургия в средата на 2000-те години). 

Но сега приемането на анти-красотата бавно започна да се променя и марките забелязват. Потребителите все повече търсят продукти и маркетинг, които отразяват по-широка гама от стандарти за красота. Това води до преориентиране на големите брандове към тенденции, които се противопоставят на тraдиционното разбиране за красота и прилежащите към него безброй трендове.

Белезите от акне, нелакираните нокти и смелите цветове на косата целят да опровргаят идеята, че чистата кожа, вечната младост и заблудата "Събудих се така" са стандартните практики за красота, които трябва да се преследват. Въпреки че анти-красотата набира популярност, остарелите правила за красота все още са фактор. В TikTok хората споделят колко силно искат да публикуват забавни видеоклипове "пригответе се с мен", но се страхуват от обидните коментари. Други в платформата казват, че са се чувствали красиви, докато не са били в присъствието на някой, който отговаря на тези доминиращи норми за красота (обикновено бял, руса коса и синеок).

Остарелите стандарти за красота вероятно винаги ще бъдат "модерни", но популярността на тенденциите, противопоставящи се на красотата създаде един от най-добрите периоди за бюти общността. Сега, повече от всякога, разпознаваме хора, които се противопоставят на нормите за красота като Лил Ким, Флорънс Грифит Джойнър и други, и ретроспективно ги почитаме за това, че са създатели на нещо различно.

Именно стремежът към оригиналност се бори с нереалистичните норми за красота, с които сме свикнали. 

Начинът, по който ще подходите към своите процедури за красота, трябва да бъде само ваш избор. Независимо дали обичате минимализма, вярвате в пластичната хирургия или попадате някъде по средата, трябва да се ориентирате спямо онова, което е правилно за вас и ви кара да се чувствате добре. Не е нужно да отговаряте на някакъв произволен стандарт, създаден от обещството още преди векове. Използвайте текущото движение против красотата, за да се отдадете на естетика, която чувствате като своя. Идеалите за красота не са това, което бяха!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay