Безплатна грижа за зъбите на децата по проект "Красива усмивка" в Пловдив

"Красива усмивка" за децата в Пловдив

Безплатна грижа за зъбите на децата по проект "Красива усмивка" в Пловдив

Сега е точният момент всички родители от Пловдив да се погрижат за здравите зъби на децата си. Вече четвърти ден в града на тепетата тече Месец на денталната профилактика и оралното здраве на децата до 18 години.

 


Инициативата се провежда за пета поредна година, ще продължи до 19 април и се казва "Красива усмивка". Основната цел е да се популяризират възможностите на катедрата по Детска дентална медицина за безплатни прегледи, консултации и лечение. В проекта ще се включат 200 студенти, 16 преподаватели и трима докторанти от Факултета по дентална медицина - Пловдив.

 

През миналата година над 500 деца са се възползвали от услугите, които предлагат безплатно пловдивските зъболекари. И тази година на всички желаещи ще бъдат направени безплатни прегледи, специализирани консултации, а при нужда ще им бъде предложен и индивидуален план за лечение на зъбите.

 

Децата няма да заплащат абсолютно нищо - нито потребителска такса, нито рентгенови снимки, нито за вложените труд и материали. Финансирането е осигурено от Медицински университет - Пловдив. От него могат да се възползват децата не само от Пловдив, но и от цялата област. Нито едно дете няма да бъде върнато.

 

Изработени са и 400 информационни табла, които ще бъдат дарени на детски градини в Пловдив. Целта е малчуганите да получат информация за правилното миене на зъбите. За всички деца са осигурени подаръци – много дъвки, балони, пасти и четки за зъби.

 

Планираните прегледи и дейности ще се състоят в новата сграда на Факултета по дентална медицина на бул. "Христо Ботев" № 3 в Пловдив.


Тази благотворителна кампания в рамките на месеца е съвсем отделна възможност от лечението, което се полага на децата по линия на задължителното здравно осигуряване и се финансира от НЗОК. По него малчуганите и тийнейджъри до 18 години имат право на безплатен преглед и 4 дейности - поставяне на пломби, лечение на кариеси, екстракция на зъб.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay