Една крачка напред в разгадаването на аутизма

По следите на аутизма

Аутизмът е едно от онези заболявания, чиято симптоматика е добре позната, но същото не може да се каже за причините.

 

През изминалата година в България са диагностицирани повече деца с аутизъм, отколкото с диабет, синдром на Даун, рак и СПИН общо. В световен план ако преди 20 години 1 на 10 000 деца страда от аутизъм, преди 5 години - 1 на 500 деца, през 2010 г. броят е драстично по-голям - 1 на 110 деца.

 

Специалистите обаче са все по-близо до отговора на въпроса – на какво всъщност се дължи аутизмът.

 

Нови изследвания, обхванали 1,000 американски семейства, в които едното от децата е аутист, а другото е без проблеми в развитието, сочат, че има 250-300 места в човешкия геном, в които генни вариации могат да предизвикат една или друга форма на аутизъм. Получените резултати са първи по рода си и също така биха помогнали да се разбере защо аутизмът засяга 4 пъти повече момчета, отколкото момичета.

 

"След като гените, чиито мутации са свързани с аутизма, бъдат идентифицирани със сигурност, ще можем да мислим за решаване на специфичните проблеми на всяко дете, вместо да се опитваме лекуваме цял куп проблеми" заявява д-р Матю Стейт, професор по детска психиатрия в университета Йейл и ръководител на едно от трите независими изследвания.

 

Д-р Денис Виткъп от Колумбийския университет е на мнение, че получените резултати подкрепят хипотезата, че проблеми, свързани с формирането на синапсите, са в основата на аутистичния спектър.

10 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay