Кърмещи майки протестират срещу несправедливост

Кърмиш в магазина - тръгвай си без бой

Кърмещи майки протестират срещу несправедливост

Две седмици след като Шанън Смит, 36-годишна майка на 3 деца бе помолена да напусне магазин за детски дрехи, защото дискретно си е "позволила" да кърми 5-месечното си бебе в един ъгъл на коридор, около 100 човека се събраха пред въпросния магазин, за да протестират... много от тях с бебета в ръце.

 

В 1 часа на обяд на 19 януари групата, която се събра пред същия магазин в голям комплекс в Монреал, се зае на работа: да нахранят децата си, там - по възможно най-натуралният начин.

 

"Според мен би трябвало да можем да го правим навсякъде и по всяко време", споделя една от съпричастните майки.

 

Всъщност магазинът предлага две стаи, които са посветени на майки с кърмачета и са доста популярни сред купувачите, но някои от тях твърдят, че не винаги е удобно да прекосиш цял магазин, когато бебето ти реве като лудо, защото е гладно.

 

За разлика от САЩ, повечето канадски провинции нямат закони, които специално да позволяват кърменето на "което и да е публично място" и да ги предпазват от закон за обществено поведение и благоприличие.

 

Въпреки предвидените закони, жените в САЩ все още биват тактично помолвани да напуснат даден обект, защото кърмят. Дори, когато бебето е повито в одеяло, а гърдите на майката не са на показ.

 

Мари Мартинез – майка на 3 деца, бе екстрадирана от голям магазин в Мичиган- декември, 2009 година, след като започна да кърми 4-месечната си гладна дъщеря. Въпреки че в този момент около нея и отрочето й няма много хора, охраната я забелязва и доближива Мартинез и съпруга ѝ с думите: " Това е против закона, трябва да си вървите".

 

Служители на магазина викат полиция и дори след като полицаите потвърждават, че кърменето НЕ е незаконно, семейството е ескортирано към изхода.

 

Малко след това магазинът оправда действията си с това, че кърменето на Мартинез е ескалирало до "проблем с безопасността". Което как точно е възможно? По-вероятно е служителите в този магазин да са част от едни 57% американци, които са против кърменето на обществени места (според проучване направено от Американската диетична асоциация).

 

Освен по малките градове, и в космополити като Ню Йорк майките не могат да избягат от неодобрението на обществените очи. Във вестник New York Post бе публикувана история за две жени, които са били буквално изритани от кафене, защото са кърмели. Коментари под статията гласяха:" Прасетата излагат себе си на показ, не приличните жени". Друг добави:" Сериозно, защо някой трябва да кърми на публично място като има толкова много по-усамотени места, на които да нахраниш детето си. Все пак не е някакъв спешен случай, който да изисква моментална реакция."

 

Трети човек е изказал подкрепата си към показването на гърди на обществено място, но само като сексуално задоволяване и осъжда жените, които ги показват, за да нахранят дете. " Ако Алиша Кийс беше тази, която кърмеше – бих казал, че няма проблем. Но да бъдем честни - никой не иска да вижда канал "Природа" на живо, докато си хапва закуската.

 

Защо за някои е толкова неприятно да видят жена как кърми в кафене, докато две преки по-надолу гърди са рутинно излагани на огромни билбордове?

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay