Трогателно писмо от един баща до неговата малка красавица

Мъдри думи, родени от гнева към посланията в рекламите на козметика

Трогателно писмо от един баща до неговата малка красавица

Д-р Кели Фланаган е американски психолог, баща на три деца и автор на изключително популярни материали, свързани със взаимоотношенията на човек - както с останалите, така и със самия себе си.

Наскоро д-р Фланаган разчувства читатели от цял свят, публикувайки в сайта си следния текст:

Пиша това писмо за дъщеря си, за да ѝ го прочета някой ден. Но думите ми са и за всяка жена, която има нужда да чуе посланието на един баща. Жени, никой не може да определя красотата ви вместо вас. Но мнозина ще се опитват. 


В момента дъщеря ми е на 4 години. Пресмятам, че ако интересът ѝ към козметиката дойде на типичната за това възраст, имаме около 5 години, за да променим радикално хода на историята и оценката на дамите според външния им вид. Имаме много работа за вършене. А тя започва в сърцето на всяка една жена.

Мило Мъниче, 

Докато пиша тези редове, се намирам в козметичното отделение на местния хипермаркет. Наскоро един приятел ми изпрати съобщение, в което казваше, че се намира в магазин за козметика и смята, че това е най-потискащото място на света. Исках да разбера какво има предвид. И сега, когато вече съм тук, започвам да се съгласявам с мнението му. Думите са мощно оръжие, а думите, които виждам наоколо, са много мощно оръжие. Думи и фрази от типа на: "красота на ниска цена", "безпогрешен", "безупречен завършек", "брилянтна сила", "гола", "борба с възрастта", "избери мечтата си", "естествена красота".

Когато имаш дъщеря, разбираш, че тя е силна колкото и останалите хора в къщата – влияние, с което хората трябва да се съобразяват, огнено сърце със същите дарби, страсти и живот като всеки мъж. Но когато се намираш в козметичното отделение на хипермаркета, осъзнаваш и че повечето хора няма да гледат на нея по този начин. Те ще гледат на нея като на хубаво лице, като на тяло, на което другите да се наслаждават. И ще ѝ казват, че трябва да изглежда по определен начин, за да има стойност и влияние.

Но думите са мощно оръжие и може би, може би думите на един баща могат поне да започнат съпротивата срещу думите на целия свят. Може би думите на един баща могат да преведат неговата дъщеря през този ужас от инстутиционализиран срам и да я въздигнат до дълбоко, непоклатимо чувство за собствената ѝ значимост и красота.

Думите на един баща са същите думи, но изказани със съвсем различно значение:

Брилянтна сила.
Нека твоята сила бъде в сърцето, а не в ноктите ти. Нека успееш да разбереш коя наистина си в душата си и нека след това изживееш тази същност уверено.

Трогателно писмо от един баща до неговата малка красавица
Избери мечтата си.
Но не от някой рафт в хипермаркета. Намери спокойствието вътре в себе си. Истинската мечта е посадена там. Открий какво искаш да правиш на този свят. И когато най-сетне разбереш това, преследвай целта си последователно и изпълнена с надежда.

Гола.
Светът иска да си свалиш дрехите. Моля те, не го прави. Но свали ръкавиците. Не нанасяй подмолни удари. Казвай онова, което ти е на сърце. Бъди уязвима. Обичай риска. Обичай този свят, който едва ли знае какво значи да обича себе си. Бъди гола в това отношение. Отворена към всичко. Отдадена.

Безпогрешна.
Бъди винаги и безпогрешно сигурна, че не съществува такова нещо като "безпогрешно". Това е илюзия, създадена от хората, които се интересуват от съдържанието на портмонето ти. Ако избереш да търсиш безпогрешното, търси го в света на духовното – за себе си и за всички около теб.

Борба с възрастта.
По кожата ти ще се появяват бръчици и външната ти младост ще си отиде, но душата ти няма възраст. Тя винаги ще знае как да си играе, как да се наслаждава и забавлява в този неповторим живот. Нека винаги устояваш стабилно на духовната старост.

Трогателно писмо от един баща до неговата малка красавица
Безупречен завършек.
"Завършекът" ти няма нищо общо с начина, по който изглежда лицето ти днес. Има всичко общо с начина, по който животът ти ще изглежда в последния ти ден. Нека годините ти бъдат подготовка за този ден. Нека остарееш елегантно, нека пораснеш мъдра и нека любовта ти стане достатъчно голяма, за да обгърне всички хора. Нека твоят безупречен завършек бъде спокойно очакване на края и на непознатото след него.

Мъниче, ти харесваш всичко розово и блестящо, със сигурност ще те разбера, ако някой ден гримът стане важен за теб. Но се моля една дума да остане по-важна – думата, която ми казваш всяка вечер, щом те попитам: "Къде си най-красива?". Една дума толкова ярка, че никой фон дьо тен не може да я покрие.

Къде си най-красива?

Отвътре.

От моето сърце до твоето,

Татко 

Ако тази статия ви е харесала и искате да четете още въздействащи послания, можете да се присъедините към страницата на Jenite.bg във Facebook!

82 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 17.06.2014|11:03
Много интересно беше .
4
Не е посочен 16.06.2014|17:52
Писмото е много интересно .
3
Не е посочен 16.06.2014|14:21
Доста интересна статия !
2
Не е посочен 16.06.2014|12:52
Много мило писмо и добре е оформени хареса ми :)
1
Не е посочен 16.06.2014|11:55
Наистина много интересно писмо, в наши дни е много трудно да си жена.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay